• Stopama uspeha – od Pančeva do Njujorka i Madone

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Najprestižniji svetski brendovi poput „Pradе“, „Bergdorfs”, „Burke and Pryde”, „Bloomingdales”, „ Lord and Taylor”, „Saks Fifth Avenue”, samo neke su od kuća sa kojima sarađuje naš sugrađanin Miodrag Guberinić (36), kostimograf i dizajner izloga. Nakon završene Osnovne škole „Sveti Sava” u Pančevu, upisao je privatnu gimnaziju na Novom Beogradu, zatim Višu politehničku školu za dizajn i Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu. 2007. godine seli se u Ameriku, gde dobija punu stipendiju za scenski dizajn. Četiri godine kasnije završava magistriraturu u Čikagu, seli se u Njujork i započinje međunarodnu karijeru.

    Od tada pa do danas Miodrag Guberinić je razvio brojne projekte za različite vrste klijenata, tako da se osim dizajniranja izloga, bavi i kreiranjem kostima za pozorišne trupe sa Brodveja, dizajnira kostime za oglašavanje velikih komericijalnih događaja, a njegovi radovi se mogu videti ne samo u Njujorku, već i u Singapuru, Brazilu, Koreji. Najzanimljivija je ipak prošlogodišnja saradnja sa pop ikonom Madonom, za koju je osmislio krune i oklope za njenu turneju „Rebel Heart“.

    Šta ste konkretno kreirali za „kraljicu popa“ i koliko vam znači saradnja sa Madonom?

    Za Madonu sam radio oklop ili shoulder piece za pesmu „Iconic” koja otvara koncert. Kostime je dizajnirala Arijana Filips, a sam ja dobio priliku da realizujem i usavršim njenu ideju i kompletiram look. Pored toga radio sam oglavlja i oklope za Madonine plesače za pesme „Iconic” i „Holy Water”.

    Izrađujete kostime za pozorište, ukrašavate izloge najvećih svetskih brendova, tu je saradnja i sa Madonom. U kojoj oblasti se najviše pronalazite, odnosno u kom procesu najviše uživate dok radite?

    Uživam u svakom od pomenutih kreativnih poslova. Uživam dok stvaram svojim rukama nezavisno da li je to skiciranje ili pravljenje onog sto je zamišljeno. Volim da budem deo kreativnog procesa i prisustvujem dok nesto dobija svoj oblik iz druge u treću dimenziju.

    Nakon završetka magistrature vrlo brzo ste počeli da radite za najveće svetske brendove. Kako je izgledao taj vaš uspon s obzirom da ste došli iz jedne male zemlje? Šta stoji iza cele te priče, veliki trud, sreća ili od svega po malo?

    Od momenta kada sam posetio Njujork prvi put 2004. godine želeo sam da živim i radim tamo. Tokom moje postdiplome svaki letnji i zimski raspust sam provodio tamo pokušavajući da se upoznam sa scenom i ljudima. Po završetku školovanja u Čikagu odmah sam se preselio u NY ( iste nedelje) i počeo saradnju sa ljudima koje sam upoznao. Vremenom iz jedne saradnje u drugu sam polako gradio kontakte svojim radom i trudom. Mislim da sam i imao sreće jer sam uspeo da održim fokus na stvarima kojima želim da se bavim i bio sam istrajan u tome.

    Vaši radovi su izuzetno interesantni i uključuju kostime, maske, lutke od papira. Gde pronalazite ideje?

    Ideje mi spontano dolaze u zavisnosti od projekta i ljudi sa kojima sarađujem. Uvek se trudim da pronalazim nove i neistražene načine do kreativnih rešenja.

    Da li sarađujete sa našim kostimografima i da li postoji međukontinentalna saradnja?

    I dalje sam u kontaktu sa mojim kolegama sa Akademije, ali do sada nismo imali zvaničnu saradnju. Ipak, otvoren sam za takvu priliku u budućnosti.

    Naša publika nažalost još uvek nije u mogućnosti da vidi vaše radove uživo. Da li imate u planu da organizujete neku izložbu u Beogradu ili Pančevu?

    Imam ideju i voleo bih da u skoroj budućnosti organizujem izložbu u Pančevu i Beogradu.

    Imate li nedosanjan san?

    Želeo bih da realizujem neke od mojih omiljenih ilustracija i napravim te kostime koristeći najsavremeniju tehnologiju. Radim na tome i to će se desiti možda čak i ove godine.

    Čime ste trenutno okupirani?

    Radim na novim izlozima za „Bergdorf jewelry department“. Radim i na kolekciji unikatnih šešira od perja i crnih kristala. Poslednjih mesec dana bavio sam se i sajtom (miodragguberinic.com), koji je sada veoma bogat mojim radovima.

    I. Predić

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Red vožnje Pantransporta tokom praznika

    Pantransport će od sutra, 1. maja, zaključno sa ponedeljkom, 6. majem, svoje polaske na svim međumesnim i gradsko - prigradskim linijama obavljati prema režimu reda vožnje za nedelju i dane […]