• Zdravlje

  Rešavanje problema prekomernog znojenja o trošku RFZO-a moguće jedino na Institutu za plućne bolesti Vojvodine

  Iako nam je zima „pokucala“ na vrata, pojedini građani i na ovim nižim temperaturama imaju problem sa prekomernim znojenjem pojedinih delova tela. Ohrabrujuća vest za sve njih je da se ta neprijatna pojava, uspešno rešava u Institutu za plućne bolesti Vojvodine, koji je jedina državna ustanova u regionu, u kojoj se rade besplatne operacije, o trošku RFZO-a. Intervencija traje pola sata, a pacijenti se otpuštaju iz bolnice istog dana, sa trajno otklonjenim problemom.

  Batut: Potvrđeno prisustvo virusa gripa tipa A (H1)

  Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” je 23. novembra obavešten od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” o potvrđenom slučaju infekcije virusom gripa tipa A (H1), na teritoriji Kolubarskog okruga, u sezoni nadzora 2023/2024.

  Šta najčešće dovodi decu i roditelje u Tiršovu: Veliki kašalj iznenadio

  Uoči Svetskog dana deteta, direktor Dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić govorio je za RTS o najčešćim bolestima kod dece u toj ustanovi, ali i sa izazovima sa kojima se suočavaju. Veliki kašalj nas je iznenadio, uglavnom se radi o najmlađim pacijentima, istakao je Dučić. Dodaje da je problem što se roditelji sa decom ne javljaju redovno na revakcinaciju.

  Usamljenost postaje globalni zdravstveni problem

  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je usamljenost globalnom zdravstvenom pretnjom, a stručnjaci upozoravaju da je njen uticaj na smrtnost jednak pušenju 15 cigara dnevno.

  Samo pet odsto dece u Srbiji vakcinisano protiv HPV infekcije

  Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, od te bolesti godišnje gotovo 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi život, izjavila je Gorica Đokić, predsednica Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“.