• Zdravlje

  Poremećaji u ishrani nisu hir mladih ljudi

  Poremećaji ishrane i gojaznost su tema drugog Nacionalnog simpozijuma sa međunarodnim učešćem koji nosi naziv „Od razumevanja do izlečenja“ što je najvažnija poruka u borbi protiv ovih, sve češćih, problema koji se javljaju u periodu adolescencije.

  Parkinsonova bolest, u Srbiji se sa njom bori 15.000 ljudi

  Procenjuje se da u svetu sa Parkinsonovom bolešću živi oko 6,1 milion ljudi, a u Srbiji oko 15.000. Šta je izaziva, kako se leči i koje su nove metode u borbi sa tom bolešću, uoči Svetskog dana Parkinsonove bolesti, govorila profesorka Marina Svetel sa Klinike za neurologiju, Kliničkog centra Srbije.

  Prekomerna težina kod mladih sve veći problem

  Svako treće dete u Srbiji je gojazno, a predviđa se da će broj mladih sa prekomernom težinom rasti pet odsto svake godine u narednoj deceniji. Edukacija i podizanje svesti, uz dodatni angažman roditelja i društva, ključ su za suprotstavljanje toj pošasti 21. veka, poručuju lekari.

 • Šta se dešava ako preteramo sa vitaminima? Farmaceutkinja ukazuje na neželjena dejstva

  Jedan od razloga što su suplementi vitamini i minerali sve više popularni je percepcija da njihova upotreba ne nosi nikakve rizike, međutim, stručnjaci upozoravaju da ih ipak ne treba kupovati na svoju ruku i da su lekari i farmaceutu prava adresa na kojoj možemo da dobijemo savet u kojoj dozi i kada tačno treba da ih konzumiramo.

  Zavisnost od sedativa u Srbiji – Pacijenti zloupotrebljavaju recepte, uzimaju lekove bez kontrole

  Bromazepam, lorazepam, ksalol, najtraženiji su benzodiazepini, odnosno lekovi za smirenje, u srpskim apotekama, koje, prema rečima farmaceuta, građani masovno zloupotrebljavaju, a nekontrolisano konzumiranje izaziva ozbiljne posledice po zdravlje. Pacijenti i po 20 godina uzimaju ove sedative, čime oštećuju jetru, bubrege i kompletan organizam. Lekari kažu da su pacijenti, koji su na lečenju od zavisnosti, pili i do neverovatnih 30 tableta dnevno, a do prekomerne količine dolaze tako što sa istim receptom, u više različitih apoteka podižu lekove i sami određuju doze.

  Suplementi nisu garancija dobrog zdravlja, a mogu da izazovu i negativne posledice

  Svakodnevno smo izloženi velikom broju reklama o doprinosu suplemenata našem zdravlju. Da li to znači da možemo da ih slobodno konzumiramo bez konsultacije s lekarom i da li će nam suplementi zaista pomoći ili mogu da izazovu ozbiljne probleme, objasnila je gošća Dnevnika, farmaceutkinja Slađana Panajotović.

  U Institut za onkologiju i radiologiju stigli novi lekovi za obolele od raka

  Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Milan Žegarac rekao je za RTS da je krenula primena najnovije terapije za obolelele od karcinoma. Petanaestak pacijenata je već primilo terapiju. Kad otkrijemo karcinom u ranom stadijumu bolesti, najčešće hirurgijom rešimo problem i to je najbolji ishod, istakao je Žegarac.

  Pad broja obolelih od gripa

  Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.

  Suze, kijanje, kašalj, crvenilo očiju – prolećne alergije u zamahu

  Mnogi su alergični i na hranu, ali je počela sezona prolećnih alergija. I zato, ovih dana mnogi kijaju, suze i svrbe ih oči, otečeni su im kapci, svrbi ih nos, a neki imaju i ozbiljnije simptome, jer je počelo cvetanje biljaka. Alergija na polen smatra se jednom od najvećih epidemija našeg veka, jer pogađa svaku petu osobu.