• Svet

  ChatGPT slavi prvi rođendan: Evo kako je u jednoj godini promenio svet

  ChatGPT je pokrenut 30. novembra 2022. godine, označavajući početak razdoblja koje mnogi opisuju kao revolucionarno doba veštačke inteligencije. Svega nekoliko dana nakon lansiranja, ChatGPT je doživeo izuzetnu popularnost i za kratko vreme se svrstao u jedan od najpopularnijih softvera na planeti.

  Grčka povećava turističke takse

  Grčka vlada namerava da poveća turističke takse i usmeri očekivani prihod od 600 miliona evra u fond za sanaciju štete koje izazivaju klimatske promene, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis.

  Svetski dan televizije

  Danas je svetski dan televizije. Stara je 98 godina i mnogi smatraju da je na dobrom putu da bude zamenjena novim medijima. Ipak, istraživanja pokazuju drugačije. U Srbiji čak 88 odsto građana redovno prati TV kanale, rezultati su studije o medijskom tržištu i navikama i potrebama publike.

  Obeležava se Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

  Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se danas širom sveta, u znak sećanja na „Kristalnu noć“, kada je 1938. godine izvršen veliki pogrom Jevreja, a što je označilo i početak holokausta, sistematskog uništavanja Jevreja na prostorima pod vlašću nacista.

  Svet dobija Međunarodni Teslin dan?

  Učesnici Svetskog filozofskog foruma iz 53 zemlje, uključujući i Srbiju, usvojili su danas istorijsku „Deklaraciju o Nikoli Tesli“, na simpozijumu dijalektičke filozofije u Atini i Delfima, a povodom Svetskog dana Filozofije, koji je ustanovio Unesko 2005. godine, izjavila je ambsador Ljiljana Nikšić, koja je bila jedan od učesnika Foruma.