• Vojvodina

  APV: Uručeni ugovori preduzetnicama – 7,3 miliona dinara za kapitalne i tekuće subvencije

  Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić i pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević dodelili su u utorak, 16. aprila, ugovore preduzetnicama za subvencionisanje troškova nabavke mašina, računarske opreme, softvera ili usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine u 2024. godini.

  Prolećni salon u Kovačici poranio zbog velikog jubileja

  U Kovačici je otvoren 11. Prolećni salon slika, na kom je radove predstavilo 22 umetnika, članova Kovačičke galerije. Salon koji se prethodnih godina organizovao u maju, ovoga puta otvoren je nešto ranije, jer Kovačicu narednog meseca očekuje obeležavanje 100 godina od rođenja Martina Jonaša, jednog od začetnika naivnog slikarstva na ovim prostorima.

  U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

  Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra.

  Spaljeno 70 hektara trave na Zagajičkim brdima

  Svakog proleća stanovnici u okolini Deliblatske peščare suočavaju se sa požarima koje izaziva lokalno stanovništvo koje se bavi stočarstvom. Tako je prošle nedelje u okviru specijalnog rezervata prirode (SRP) „Deliblatska peščara“ spaljeno čak 70 hekatara trave.

 • Zašto banatski farmeri bacaju vunu posle šišanja ovaca?

  Porodica Vesin iz Crepaje kod Kovačice uzgaja stado od 200 ovaca i 60 jaganjaca, a sad je pravo vreme i za šišanje 160 ovih životinja. Ovaj posao je izuzetno važan, jer od njega zavisi i kako će ovce kasnije napredovati.

  Marcišor – glasnik proleća

  Simbol praznika je mali predmet zakačen za crveno-beli šnur, nosi se ceo mart mesec, i taj običaj, za koji nauka tvrdi da je star oko 8.000 godina, živa je tradicija Rumuna u južnom Banatu, a od 2012. godine uvršten je i na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

  Ideja za aktivan dan u prirodi – Zelena oaza usred Deliblatske peščare

  Ako još niste isplanirali vikend, a hteli biste da provedete jedan aktivan dan u prirodi sa porodicom, mimo gužve i betona, možda biste mogli da razmislite o Specijalnom rezervatu prirode „Deliblatska peščara“, odnosno Školsko-rekreativnom centru „Čardak“, u mestu Deliblato. Za ovu aktivnost u prirodi nije potrebno da imate neku veliku kondiciju jer ćete na licu mesta moći da se opredelite – da li ste početnik ili ste malo aktivniji rekreativac.

  Izložba “New Era: umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama“ u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

  U petak 22. marta u 19 časova, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine biće otvorena grupna intermedijska izložba „New Era: umetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama“. Na izložbi će biti predstavljeni radovi 12 umetnika/ca i umetničkih grupa iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije koje se u svojim stvaralačkim praksama dosledno i dugoročno posvećuju odnosu između čoveka i prirode, dajući umetnički komentar i odgovor na jednu od najaktuelnijih tema savremenog društva – ekologije, klimatskih i društvenih promena i očuvanja životne sredine.

  Raspisan konkurs za unapređenje stočarske i biljne proizvodnje u Vojvodini

  Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, raspisao je konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu u Vojvodini u 2024. godini. Kako je navedeno u konkursu, njegov cilj je povećanje efikasnosti, konkurentnosti i održivosti stočarske proizvodnje i za te namene je predviđeno ukupno bespovratno 115 miliona dinara. Konkurs je otvoren do 5. aprila.

  Stravičan prizor kod Kikinde – polja puna mrtvih ptica

  Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su više od 800 mrtvih ptica na oranicama kod kikindskog sela Nakova. Među njima je bilo najmanje 434 gačca, lovostajem zaštićene vrste, i 373 čavke koje zakon štiti kao zaštićenu vrstu. Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao usled trovanja u ovom delu Evrope.