• Zdravstvo

  ZJZ PANČEVO: Bolesti koje prenose krpelji – kako se zaštititi?

  Boravak u prirodi, iako se preporučuje, nosi sa sobom i rizik od izlaganja zaraznim bolestima koje prenose krpelji. U prirodi se krpelji mogu naći u područjima koja su obrasla visokom travom, šibljem, žbunjem, zatim u šumama i livadama, ali i u neuređenim dvorištima i parkovskim površinama. Prisutni su od ranog proleća do kasne jeseni, a najaktivniji su u maju i junu.

 • PANČEVO: Nedelja otvorenih vrata za HPV vakcinaciju

  Dom zdravlja saopštava da će od 8. do 12. aprila, od 8 do 18 časova, u prostorijama za zdravu decu Službe za zdravstvenu zaštitu školske dece (Školskog dispanzera), održati nedelja otvorenih vrata, posvećena promociji vakcine Gardasil 9.

  ZZJZ Pančevo: Od raka dojke u našem okrugu svake godine oboli oko 170 i umre 70 žena

  U cilјu povećanja pažnje i edukacije javnosti o značaju ranog otkrivanja raka dojke, u Srbiji se jedanaestu godinu po redu, 20. marta obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Datum je uvršten u Kalendar javnog zdravlјa na inicijativu Ministarstva zdravlјa Republike Srbije, Instituta za javno zdravlјe Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kompanije Avon i Fonda B92.

  Južni Banat: Porast broja obolelih od malignih bolesti

  Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu su u 2022. godini, 1.592 osobe obolele i 839 je umrlo od malignih bolesti (petogodišnji prosek obolevanja od ovih bolesti je 1.600, a umiranja 873 osobe).