• Zanimljivosti

  Danas je Svetski dan čokolade

  Svetski dan čokolade se proslavlja od 2009. godine, a ovaj datum je izabran, jer je prema predanju baš 7. jula 1550. godine čokolada konačno stigla u Evropu iz Južne Amerike.

  Kako motivisati školarce da uče i tokom raspusta

  Deca jedva čekaju raspust kao vreme za igru, opuštanje i uživanje bez obaveza i školskih klupa. Pitanje koje muči mnoge roditelje i nastavnike, posebno kada su u pitanju budući osmaci, koji se pripremaju za važne izbore i dodatno učenje je – Da li je moguće zadržati njihovu pažnju i motivaciju dok se oko njih vrti svet letnjih radosti, igara, kupanja? Kako im objasniti da ne bi bilo tako loše da povremeno nešto pročitaju ili se bar upoznaju sa budućim školskim gradivom?

  Danas se obeležava Svetski dan roda

  Rode su ptice koje predstavljaju sinonim za ljubav, vernost i plodnost. One ostaju sa svojim partnerom ceo život, a gnezda uvek prave na isključivo jednoj lokaciji.

  Prizor kog se svi sećamo: Čemu su služile šare i ton pri prekidu TV programa

  Stariji sigurno pamte, a i mlađi verovatno mogu da se sete ovakvih situacija: gledate tv i, odjednom, program se prekine, na ekranu se pojave raznobojne linije obično praćene piskavim tonom “koji probija uši”. Tada nas je uglavnom sve nerviralo što ne možemo da gledamo tv ali – čemu je ova slika zapravo služila?

 • Kako se nekad javljalo kući sa mora

  Došlo je leto, vreme godišnjih odmora – spremate se za storije i selfije. Sa plaže, iz hotela, sa večere, možda “ubodete” i neki lajv brčkanja u bazenu.

  Kako se piše – „bezveze“ ili „bez veze“?

  Jedna od najčešćih jezičkih nedoumica u srpskom jeziku je i ona kada želimo da izrazimo osećanje nekog blagog razočarenja pa ne znamo da li da napišemo „bezveze“ ili „bez veze“.

  Zašto se zapravo kaže – lupa kao maksim po diviziji?

  Sigurno ste za nekoga ko govori nepovezano ili o temi o kojoj ne zna mnogo, čuli da se kaže da “lupa kao maksim po diviziji”. Verovatno ste tu sintagmu i sami makar nekoliko puta iskoristili, ali da li ste se zapitali – ko je Maksim? Koja divizija? Zašto lupa?

  Kako da vam cipele postanu udobnije za nošenje?

  Koliko puta ste se našli u situaciji gde vam cipele izazivaju bol i nelagodnost prilikom nošenja? Da li postoji način da vaša obuća postane udobnija? Pronalaženje savršene cipele može biti izazov, ali pravilno prilagođavanje može učiniti veliko čudo. Nudimo vam nekoliko proverenih saveta kako biste to postigli.

  Top 10 investicija u dvorište koje privlače kupce

  Prostor oko kuće često igra presudnu ulogu u formiranju prvog utiska, stoga uloženi trud u njegovu dekoraciju i funkcionalnost može znatno povećati vrednost stambenog objekta. Dvorište, kao produžetak unutrašnjeg prostora, nudi beskonačne mogućnosti za kreativnost, uživanje i unapređenje životnog kvaliteta.

  Zašto se kaže baš bela tehnika?

  Za početak, jedno pojašnjenje – najveći broj stručnjaka kućne aparate deli u tri kategorije – male, glavne i elektroniku široke potrošnje.

  Šta su žuti, narandžasti ili crveni meteoalarm

  Vremenske nepogode prate nas cele ove nedelje. Češće nego ranije raspitujemo se o tome da li su meteorolozi aktivirali crveni meteo-alarm. Šta bi još trebalo da znamo kada nevreme počene, sem da se sklonimo s ulice?