• Učenici OŠ „Branko Radičević“ učestvovali u projektu internacionalne razmene

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     U decembru mesecu, 18 učenika OŠ Branko Radičević, nastavnica geografije Vesna Božičković, koordinator i Vesna Zeng, pedagog škole, učestvovali su u projektu internacionalne razmene. Poseta je trajala sedam dana, a za to vreme učenici i nastavnici su, boraveći kod svojih domaćina, imali priliku da upoznaju karakteristike Katalonskog života, običaje i specifičnosti svake porodice.

    Škola je u martu mesecu 2016.god. dobila poziv iz “Institut la Segarra” u gradu Cervera-Catalunya da bude jedan od učesnika u projektu internacionalne razmene đaka. Cervera je grad u pokrajini Katalonija i udaljen oko 80 km od Barselone.

    “Institut la Segarra” je srednja škola koja već nekoliko godina u okviru svojih školskih aktivnosti ima i projekat internacionalne nedelje. Ideja i cilj projekta je okupljanje đaka iz nekoliko zemalja, upoznavanje, druženje, uspostavljanje saradnje i prijateljstva između škola i gradova. Ova škola sarađuje sa Holandijom, Poljskom, Italijom, ali do sada nikada nisu imali razmenu sa đacima iz ovog dela Evrope.

    Poziv i ideja su nam se veoma dopali. Glavni koordinator celog projekta je Salvador Coma, nastavnik sa kojim smo počeli prepisku o saradnji. Dobili smo propozicije na osnovu kojih je trebalo izabrati grupu učenika, starosti 12 i 13 godina, sa dobrim uspehom u školi, dobrim znanjem engleskog jezika, učenike sa dobrim vladanjem, koji su komunikativni i imaju želju za druženjem i upoznavanjem i najbitnije od svega, bez kulturoloških predrasuda,  rekla je Vesna Zeng, pedagog OŠ „Branko Radičević“ Pančevo. 

    U isto vreme, osim ove škole, bila je pozvana i škola iz Holandije sa kojom ovaj Institut sarađuje već nekoliko godina.

    Kada smo izabrali grupu učenika, svaki od njih je napisao kratku biografiju o sebi kako bi im se našao drug ili drugarica Katalonac istih ili sličnih interesovanja kod koga će biti smešteni. Zatim su razmenili e-mail adrese, telefone i od oktobra meseca počeli da komuniciraju, kako bi se unapred upoznali, kaže Vesna. 

    U okviru posete išli su u fabriku čokolade, planinarili donjim delom Pirineja, obišli primorski grad Arenys de Mar i upoznali znamenitosti Barselone.

    Osim organizovanih poseta, domaćini su učenike vodili u individualne obilaske.

    Cilj ovakvih internacionalnih razmena je od višestrukog značaja. Upoznavanje kulture jednog naroda, spoznavanje da su vršnjaci u celom svetu slični, da imaju iste potrebe i interesovanja, a najvažnije od svega je rušenje predrasuda i stereotipa, kaže Vesna Zeng. 

    U aprilu mesecu će učenici iz Katalonije posetiti svoje drugare u Pančevu.

    U decembru mesecu, 18 učenika OŠ Branko Radičević, nastavnica geografije Vesna Božičković, koordinator i Vesna Zeng, pedagog škole, učestvovali su u projektu internacionalne razmene

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]