• NÉGY NAPOS KIRÁNDULÁS AZ ANYAORSZÁGBAN

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pročitajte tekst na srpskom jeziku.

    A  Kosztolányi Dezső Céltársulást  2015. szeptember 8-án alapították meg. Tagjai a  Pécsi Tudományegyetem végzett és végzős hallgatói, akik szeretnék az egész Kárpát-medence  magyar nyelvű fiatalságát a szülőföldön történő boldogulásban segíteni és ösztönözni. A céltársulat vezetője, Barkóczi Csaba kapcsolatokat vett fel a határon túli közösségekkel, így került sor az együttműködésre a hertelendyfalviakkal is,  ahol Lőcsei Márta vállalta a céltársulás külmunkatársának szerepét.

    A nem egész egy éves  együttműködés eredményeként már több program valósult meg. 2016. februárjában  délvidéki  felsős diákok vettek  részt egy cserediákprogramban. Négy  napon át a pécsi Református Általános Iskola tanulója lehetett  huszonhat diák hat délvidéki településről, közöttük négyen Hertelendyfalváról. Ezt követően május elején négy pécsi diák volt a hertelendyfalvi Testvériség Egység Általános Iskola vendége. A nyár folyamán, augusztusban  már egy nagyobb csapat, többek között 10 hertelendyfalvi diák egy kísérővel volt a Pécsi Sport és Újságíró Anyanyelvi Táborban.

    Az utolsó hasonló találkozó az elmúlt hét folyamán,  november 2. és 6. között valósult meg,   amikor ismét együtt lehettek régi és új ismerősök a magyarországi Szekszárd mellett, az I. Őcsényi  Anyanyelvi Táborban. 

    Ez alkalommal is az anyaországi gyerekeken kívül voltak  táborozók Horvátországból, Erdélyből és Délvidékről.  Hertelendyfalváról, Sándoregyházáról, Székelykevéről és  Torontálvásárhelyről összesen huszonkilenc gyermek vett részt  felnőtt kísérőikkel.  Tartalmas négy napot töltöttek együtt az őszi szünetben,  történelmi és vallási előadásokat hallgattak, meglátogatták  Őcsényt és környékét, valamint Szekszárd város jellegzetességeit.  A legbátrabbaknak lehetősége volt megtekinteni a tájat repülőből, de lovagoltak és utaztak  lovasfogaton is. Azon kívül  társasjátékokra, néptánctanulásra és szórakozásra is sor került. 

    A gyerekek és kísérőik  nagy megelégedéssel mesélnek a négy napos kirándulásról és reménykednek, hogy a közeljövőben is lesz hasonló alkalom találkozásra, barátkozásra.   

     

    Projekat „Redakcija na jezicima nacionalnih manjina – 013info/2016″ je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije

    A  Kosztolányi Dezső Céltársulást  2015. szeptember 8-án alapították meg. Tagjai a  Pécsi Tudományegyetem végzett és végzős hallgatói, akik szeretnék az egész Kárpát-medence  magyar nyelvű fiatalságát a szülőföldön történő boldogulásban segíteni és ösztönözni. A céltársulat vezetője, Barkóczi Csaba kapcsolatokat vett fel a határon túli közösségekkel, így került sor az együttműködésre a hertelendyfalviakkal is,  ahol Lőcsei Márta vállalta a céltársulás külmunkatársának szerepét.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]