Pečenjara „Luka“ iz Starčeva po tradiciji nudi mnogo kvalitetnih delikatesa od mesa
Pečenjara „Luka”, smeštena u starčevačkoj Ulici Borisa Kidriča, broj 12, uspešno radi već četiri sezone i za to, dovoljno dugo vreme, pre svega kvalitetom robe i usluge, osvojila je i zadržala veliki broj ljubitelja pečenja sa ražnja, suvomesnatih proizvoda i mnogih drugih gurmanluka.
Vlasnik Nemanja Vukosavljević, koji je radnju nazvao po svom sedmogodišnjem sinu, odmalena se, uz dedu, interesovao za uzgoj svinja, a pre otvaranja ovog butika delikatesa od mesa, dugo je tragao za kvalitetnim proizvodima.
– Većina robe je iz Srema, po meni prestonice suvomesnatih proizvoda, koje nabavljamo od tamošnjih porodičnih gazdinstava, nadaleko prepoznatljivih po poštenom radu, zdravom uzgoju stoke i kvalitetnim proizvodima pripremanim na prirodni način. To znači da nema takozvane industrijske barene slanine, već isključivo domaće, bez aditiva, dimljene po starinskim metodama od pre dvesta godina – na bukovo drvo, dim i promaju. Odatle nam stižu i kulen, kobasica, pečenica, kao i čvarci, koje dopremamo svakodnevno doslovce odmah nakon topljenja – ističe vlasnik starčevačke pečenjare.
On smatra da je najbolja reklama „od usta do usta”, pa svako ko proba njihove proizvode širi dobar glas i dovodi nove ljubitelje gurmanluka, što je i ujedno i razlog da ne menja dobavljače, čuvajući sada već ozbiljan renome.
– Prasetina i jagnjetina nam dolaze iz centralne Srbije, koje u radnju takođe donosimo direktno nakon skidanja s ražnja. Inače, prasići su žive vage maksimalno do 25 kilograma, a imamo i odličnu rolovanu i presovanu prasetinu. Sa Zlatibora nam stiže domaća čajna kobasica, a tu je budimska polugoveđa-polusvinjska. Nudimo i malo više i malo manje sušeniju i nadimljeniju pečenicu, kao i tri vrste domaćih kobasica: ljutu, manje ljutu i jednu prodimljenu za prženje i kuvanje. Sudžuk od čiste govedine dobijamo direktno iz Novog Pazara, poznatom po tom specijalitetu, a odatle stižu i drugi goveđi proizvodi, kao što su pršut i kulen, koji mnogi na ovim prosotrima dosad nisu ni probali. Naravno, imamo i slaninu i to više vrsta: jedna je malo barena, pečena pa sušena; druga je samo pečena, a treća – domaća suva slanina. U vitrinama su uvek sveži mlad kajmak i paprika u pavlaci. Moram da napomenem da primamo i sve porudžbine za svaku vrstu proslava i događaja – navodi Vukosavljević.
Inače, uvek ljubazno, uslužno i predusretljivo osoblje nudi mogućnost svakom kupcu koji dođe u radnju da, pre kupovine, degustira proizvod po želji.
I zbog svega toga mušterije se uvek vraćaju, a kao i zbog uvek popularnih cena.
Pečenjara se otvara u 8 sati; zatvara se radnim danima od utorka do petka u 19, subotom u 17, a nedeljom i ponedeljkom u 15.
U danima pred praznike 31. decembra 2023. i 6. januara 2024, radno vreme biće od 8 do 17 sati, dok su 1. i 7. januar 2024. neradni dani.
Proizvodi se mogu poručiti na telefon 063/709-78-46.