• CREPAJA: Repa dobro rodila, ratari zadovoljni otkupnom cenom

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U Crepaji, poznatoj po proizvodnji šećerne repe, ova poljoprivredna kultura dobro je rodila, nije pretrpela štetu od nevremena, a poljoprivrednici kažu da su zadovoljni ugovorenom otkupnom cenom od 550 evra po vagonu. 

  Ovih dana, šećerana u Kovačici već će izaći sa otkupnom cenom za 2024. godinu, kako bi ratari mogli na vreme da planiraju proizvodnju.

  Zbog blizine šećerane u Kovačici, Crepaja je kraj gde se tradicionalno repa seje na velikim površinama.

  Nekada je zauzimala oko dve i po hiljade hektara ali prethodnih godina proizvodnja je smanjena.

  Dobra cena koju je ponudila šećerana prethodne sezone podstakla je poljoprivrednike da ponovo povećaju zasade.

  Repa je trenutno u dobrom stanju a poslednje obilne padavine od 50 litara po metru kvadratnom nisu nanele veću štetu.

  „Za sada smo zadovoljni. Šteta nekih nismo imali, zaobišlo nas je jače nevreme. Sada čekamo da prođe avgust i početak septembra i nadamo se sunčanim danima kako bi se povećala digestija“, kaže za RTV poljoprivrednik iz Crepaje Dragan Andrejević

  Nakon padavina, na pojedinim parcelama ima pojave cerkospore ali to ne bi trebalo značajnije da utiče na prinose. Ratari kažu da će repa ove godine biti jedna od isplativijih poljoprivrednih kultura.

  „Sa šećeranom smo mi već ugovore potpisali krajem prošle godine pred planove za setvu i to je skroz korektno. Dobili smo jako dobru cenu u odnosu na sve cene žitarica prošle jeseni i ona sa bonusom izlazi 550 evra po vagonu“, ocenjuje Andrejević

  Dragan Jovanov iz Crepaje tvrdi da će se već sada, u avgustu, znati cena za 2024. godinu. „Najverovatnije biće isto 55 evro centi plus PDV. Repromaterijal je jeftiniji nego na tržištu, semena, hemija. Prskali smo već sedam puta, a biće najverovatnije i osmi put jer to povećava visinu prinosa“, objašnjava Jovanov.

  Iako je do početka kampanje vađenja šećerne repe ostalo više od mesec dana ratari u Crepaji nadaju se prinosima od šest do sedam vagona po hektaru.

   

  U Crepaji, poznatoj po proizvodnji šećerne repe, ova poljoprivredna kultura dobro je rodila, nije pretrpela štetu od nevremena, a poljoprivrednici kažu da su zadovoljni ugovorenom otkupnom cenom od 550 evra po vagonu. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  PANČEVO: Sindikat Sloga protiv direktora Pantransporta – Ko je u pravu?

  Udruženi sindikati Srbije Sloga su putem saopštenja koje je našoj redakciji dostavljeno 3. decembra, naveli da su podneli zvaničan predlog za krivično gonjenje Voje Savičića, direktora Pantransport d.o.o. Pančevo, a da je predlog upućen Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu zbog, kako kažu, sumnje na ozbiljno kršenje prava radnika na sindikalno udruživanje i delovanje.

  PANČEVO: Zašto je važno ukloniti opalo lišće

  Sezona skupljanja opalog lišća ove godine je kasno počela, zbog produženog lepog vremena, koje smo imali u novembru. Ekipe gradskog „Zelenila“ u Pančevu, svakodnevno su na terenu, a građanima koji ga sami skupljaju poručuje se da je paljenje zabranjeno.

  Uspešan nastup predstavnika južnog Banata na sajmu Etno hrane i pića

  U periodu od 30. Novembra do 03. decembra 2023. godine održan je „17. sajam Etno hrane i pića 2023.”, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Beograda. Proizvođači su se predstavili uz podršku Privredne komore Srbije, sa svim svojim reginalnim komorama i uz pomoć Zadružnog saveza Srbije. Region Južnog Banata učestvovao je četrnaesti put u organizaciji PKS- Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga i uz podršku Regionalne razvojne agencije Južni Banat.