Šećeri su jedan od sastojaka koji su prisutni u našoj svakodnevnoj ishrani, ali osim što im je dodeljena uloga dežurnog krivca za višak kilograma, izazivanje zavisnosti, hiperaktivnosti kod dece i niz drugih štetnih efekata po zdravlje može se reći da zapravo znamo malo istinitih činjenica o šećerima. Šta su zapravo šećeri? Šećeri su sastavni delovi ugljenih hidrata. Najčešće se klasifikuju na osnovu broja jedinjenja koja čine jedan molekulu. Glukoza, fruktoza i galaktoza se sastoje od jednog molekula i nazivamo ih monosaharidima. Šećeri koji se sastoje od dva molekula zovu se disaharidima. Najpoznatiji su saharoza, koja se uobičajeno naziva šećer, a sadrži jedan molekul glukoze i fruktoze te laktoza (mlečni šećer) koji se sastoji od galaktoze i glukoze. Da li je šećer uzrok pojave viška kilograma i gojaznosti? Činjenica je da sve vrste hrane i pića koje sadrže kalorije mogu doprineti prekomernom unosu pa tako i hrana koja sadrži šećer. Dakle, ako se slatka hrana i pića konzumiraju u umerenim količinama sama po sebi neće rezultirati viškom kilograma, međutim ako preterujemo sa slatkim i uopšte unosimo više kalorija iz svih namirnica u odnosu na naše potrebe, to će se sigurno videti na našem struku. Stoga je vrlo važno pridržavati se načelnih saveta za pravilnu ishranu, što znači da treba da biramo hranu iz različitih grupa namirnica u količini koja odgovara našim potrebama,a kako bismo održali poželjnu telesnu težinu kalorijski unos treba da bude jednak kalorijama koje trošimo za normalno funkcionisanje organizma i fizičku aktivnost. Prekomerna telesna težina i gojaznost su kompleksna stanja koja nastaju pod različitim uticajima i malo je verovatno da pojedina hrana ili skup namirnica može biti jedini uzrok. Čak i kada govorimo o bezalkoholnim pićima koja sadrže šećer i koja se često navode kao uzročnici gojaznosti, ne postoje dokazi koji bi upućivali na vezu između konzumiranja bezalkoholnih pića i povećenja telesne težine što je zaključak opsežnog pregleda naučne literature koji je sprovela Evropska Agencija za bezbednost hrane. Bitno je zapamtiti da se sve namirnice mogu konzumirati u sklopu pravilne, uravnotežene ishrane i u količinama koje odgovaraju našim ličnim potrebama, što znači da je šećer i namirnice koje sadrže šećer potrebno konzumirati umereno.Vrlo je važno podsetiti i na ulogu redovne fizičke aktivnosti u očuvanju zdravlja te sprečavanju bolesti kao i za regulaciju telesne težine.
N.N.