• Danas je Dan žalosti

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U Srbiji će danas biti Dan žalosti zbog pogibije šestorice radnika iz Srbije u požaru na ruskom poluostrvu Jamal.
  Vlada Srbije je Dan žalosti proglasila povodom tragičnog događaja na ruskom poluostrvu Jamala, gde je u požaru u nedelju 8. februara stradalo šestoro radnika iz Srbije.
  Dan žalosti počeo je u ponoć i biće završen u ponoć između četvrtka i petka.
  Zakonom o Danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama i da se nastradalima oda pošta minutom ćutanja.

  Prema Zakonu, mediji su dužni da programe usklade i da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.
  Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da ih štampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju Dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.
  Za vreme Dana žalosti na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.
  Prema Zakonu, Dan žalosti se proglašava posle naročito tragičnog događaja, teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi ili u slucaju smrti visokog državnog funkcionera.
  Može da bude proglašen i u slučaju smrti ličnosti koja je imala visoke zasluge za zemlju.
  Autonomna pokrajina, opština, grad i grad Beograd mogu proglasiti Dan žalosti na svojoj teritoriji povodom nekog tragičnog događaja od lokalnog značaja.
  Dan žalosti ne može trajati duže od tri dana, a za kršenje načina obeležavanja zakon predviđa i kazne od 5.000 do 200.000 dinara za pravna lica.
  Kazna za fizičko lice koje na javnom mestu namerno povredi obavezu obeležavanja je od 2.000 do 10.000 dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

  Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]