• Danas je Sveti Jovan

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, Isusovog rođaka, poznatog i pod imenom Jovan Preteča. Tom svetitelju su tokom godine posvećena tri praznika, a ovaj je najvažniji.
  U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovandan bratime i kume jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja.
  Procenjuje se da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave, na trećem mestu među Srbima, nakon Svetog Nikole i Svetog arhanđela Mihaila. Sveti Jovan je zaštitnik krojača, krznara, zatvorenika, osuđenika na smrt, ali i pevača i muzičara.
  V.J.P.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  PANČEVO: Zašto je važno ukloniti opalo lišće

  Sezona skupljanja opalog lišća ove godine je kasno počela, zbog produženog lepog vremena, koje smo imali u novembru. Ekipe gradskog „Zelenila“ u Pančevu, svakodnevno su na terenu, a građanima koji ga sami skupljaju poručuje se da je paljenje zabranjeno.

  Uspešan nastup predstavnika južnog Banata na sajmu Etno hrane i pića

  U periodu od 30. Novembra do 03. decembra 2023. godine održan je „17. sajam Etno hrane i pića 2023.”, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Beograda. Proizvođači su se predstavili uz podršku Privredne komore Srbije, sa svim svojim reginalnim komorama i uz pomoć Zadružnog saveza Srbije. Region Južnog Banata učestvovao je četrnaesti put u organizaciji PKS- Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga i uz podršku Regionalne razvojne agencije Južni Banat.