• „Dani Vajferta” prezentuju vreme pravih vrednosti

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Jedna od vodećih gradskih turističkih manifestacija „Dani Vajferta”, biće održana po drugi put u Pančevu 10. i 11. juna, pod sloganom „Vreme pravih vrednosti”.

  Namera organizatora, Turističke organizacije Pančeva, je da se promocijom lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta, ali i drugih istaknutih ličnosti, naglase turistički i privredni potencijali grada Pančeva.

  Život Đorđa Vajferta, industrijalca, prvog guvernera Narodne banke, ktitora, poštovaoca umetnosti i kolekcionara, dobrotvora, zaštitnika dece, žena i siromašnih, neiscrpan je izvor inspiracije za turistički obilazak Pančeva. Napori Turističke organizacije počivaju na ideji da se u okviru jedne manifestacije i više različitih programskih sadržaja javnost upozna sa bogatim industrijskim i kulturnim nasleđem Pančeva i znamenitim ličnostima koje su u njemu rođene, i/ili živele. 

  Ove godine pored Đorđa Vajferta, koji zauzima centralno mesto turističke „Vajfertove rute”, ideja organizatora je da javnost podseti na još dvoje istaknutih Pančevaca čiji je život i rad postao neraskidivi i prepoznatljivi deo gradske istorije. Olga Smederevac obeležila je svojim nesebičnim zalaganjem društveni i kulturni život Pančeva između dva svetska rata. Sa Đorđem Vajfertom delila je ljubav prema umetnosti, zajedništvo i čovekoljublje. Uroš Predić, veliki srpski slikar, oslikao je 1911. godine u Crkvi svetog Preobraženja jedan od najlepših ikonostasa u duhu akademskog realizma. Najpoznatiji portret Đorđa Vajferta naslikao je upravo Uroš Predić. 

  „Ovim programom Turistička organizacija Pančeva neguje istoriju sećanja i ulaže napore u očuvanje kulturne baštine, sa posebnim ciljem da ponovo uspostavi duh zajedništva po kome su građani Pančeva kroz istoriju bili prepoznatljivi. Drugu godinu zaredom pored zidina najstarije pivare na Balkanu, sagrađene davne 1722. godine, uz zvuke vrhunskog džeza i bluza, ali i ukuse najboljeg domaćeg piva, oživećemo vreme pravih vrednosti – vreme vizionarstva, preduzetničkog duha, zajedništva, nesebičnosti i, iznad svega, ljudskosti i dobročinstva,“ kaže Branislav Rovčanin, direktor Turističke organizacije Pančeva.

  On je dodao da je ove godine novina bogat kulturno-umetnički problem i to što će u okviru „Vajfertove rute“ pažnja biti posvećena i istaknutim ličnostima iz istorije Ogli Smederevac i Urošu Prediću. Takođe je novina da će ove godine na manifestaciji učestovati veliki broj malih pivara – zanatlija.

  „Prošle godine nam je osim turističkog bio bitan i privredni segment. „Dani Vajferta“ uspeli su da probude preduzetničku ideju pokretanja mini pivarstva u Pančevu, pa danas imamo otvorene dve mini pivare i biće otvorena još jedna. Ja mislim da će u budućnosti Pančevo stvarno biti poznato po zanatskom pivo, jer svoju tradiciju koja datira od 1722. godine treba definitivno da negujemo. Ove godine ćemo i proširiti lokacijski manifestaciju, pa ćemo uključiti i ulicu Nikola Đurkovića i trudiućemo da svale naredne godine obuhvatamo što veći deo gradskog jezgra“, rekao je Branislav Rovčanin.

  Ove godine je nastavljena saradnja sa Narodnim muzejom o kojoj su pričali Svetlana Mesicki, direktorka Narodnog muzeja Pančevo, Dimitrije Jovanov, kustos i istoričar Narodnog muzeja Pančevo. Oni su prisutnima predstavili kulturni deo programa kao i istorijske ličnosti koje su ove godine u fokusu manifestacije – Olgu Smedervac i Uroša Predića, kao i sve programe koji će se realizovati u saradnji sa Muzejom.

  O izložbi rukotvorina koja će biti organizovana u novim prostorijama TOP-a, „Banatska šara Jovanke Poznanov“ pričala je predsednica Udruženja „Panonke“ Jasna Vujčić. Ona je istakla da je grad na ovaj način iskazao veliko poverenje ovom udruženju i omogućio da prezentuju svoje rukotvorine. Ova izložba je poslednja aktivnost u realizaciji projekta „Licenciranje radionice Panonke“ i finansirao ga je Grad Pančevo, Sekretarijat za privredu.

  Program je podeljen u nekoliko segmenata, od kojih izdvajamo turistički (promocija turističke rute), kulturno-umetnički (koncerti, izložbe), i segment posvećen privrednicima (sajam zanatskog piva i hrane). 
  Organizator manifestacije je Turistička organizacija Pančeva, pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

  PROGRAM MANIFESTACIJE „DANI VAJFERTA”

  Ponedeljak, 30. maj u 19.00

  Narodni muzej Pančevo

  Otvaranje izložbe „Još jedan pogled na Uroša Predića“

  Izložba traje od 30. maja do 12. juna

  Realizacija u saradnji sa Narodnim muzejom Pančevo

  Subota, 4. jun u 11.00

  Turistička organizacija Pančeva

  „Vajfertova ruta”

  Organizovani obilazak „Vajfertove rute” uz turističkog vodiča

  Ponedeljak, 6. jun u 19.00

  Galerija savremene umetnosti

  Otvaranje izložbe „Olga Smederevac u svojoj kući“

  Izložba traje od 6. do 12. juna

  Realizacija u saradnji sa Narodnim muzejom Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva

  Utorak, 7. jun u 19.00

  Turistička organizacija Pančeva

  Otvaranje izložbe rukotvorina „Banatska šara Jovanke Poznanov“ 

  Izložba traje od 7. do 12. juna

  Realizacija u saradnji sa Udruženjem „Panonke“

  Četvrtak, 9. jun u 20.00

  Klub „Slad“, Nikole Tesle 5

  „Kako skuvati pivo kod kuće?”

  Demonstracija pravljenja zanatskog piva 

  Centralni program

  Petak, 10. jun

  Trg Đorđa Vajferta

  17.00 – 1.00

  Sajam piva i hrane

  Izlagači: Baltazar (Pančevo), Crow (Vranovo), Georg W (Pančevo), Kaš (Beograd), Kors (Beograd), Krugher i Brent (Ritiševo), KUM (Majur), Mala Pivara Paunović (Zemun), RazBeerbriga (Bukovac), Sindikat Brewery (Beograd), The Black Turtle (Beograd), Tron (Beograd), Zebrew (Beograd)

  20.00

  Svečano otvaranje manifestacije

  20.30

  Bluz muzičko veče

  Blue Family

  Katarina Arsenov – vokal, Dejan Pavić – bubnjevi, Željko Stanojkovski – klavir, Aleksandar Đorđević – gitara, Ljubomir Đorđević – usna harmonika, Milan Jaraković – bas

  Sirova koža

  Jovan Ilić – vokal, usna harmonika, Vladan Stanosević – gitara, Darko Golić – bas i Blagoje Nedeljković – bubnjevi

  Subota, 11. jun

  Trg Đorđa Vajferta

  17.00 – 1.00

  Sajam piva i hrane

  Izlagači: Baltazar (Pančevo), Crow (Vranovo), Georg W (Pančevo), Kaš (Beograd), Kors (Beograd), Krugher i Brent (Ritiševo), KUM (Majur), Mala Pivara Paunović (Zemun), RazBeerbriga (Bukovac), Sindikat Brewery (Beograd), The Black Turtle (Beograd), Tron (Beograd), Zebrew (Beograd)

  20.30

  Džez muzičko veče

  Alex & the Fergusons

  Aleksandra Bijelić Aleksijević – vokal, Kristijan Mlačak – tenor saksofon, Ivan Aleksijević – klavir, Milan Pavković – kontrabas, Petar Radmilović – bubnjevi

  Big bend RTS sa specijalnim programom „Džez u vreme Velikog rata“

  Trube: Dragoslav Fredi Stanisavljević, Marko Đorđević, Vladimir Krnetić, Nemanja Banović

  Tromboni: Nemanja Zlatarev, Kosta Vukašinović, Miloš Radonjić, Ivan Platner

  Saksofoni: Maksim Kočetov, Ljubiša Paunić, Kristijan Mlačak, Aleksandar Jaćimović, Bojan Cvetinov

  Ritam sekcija: Ivan Aleksijević – klavir, Goran Potić – gitara, Milan Pavković – kontrabas, Branko Marković – kontrabas, Miloš Grbatinić – bubnjevi

  Dirigent: Ivan Ilić 

  Jedna od vodećih gradskih turističkih manifestacija „Dani Vajferta”, biće održana po drugi put u Pančevu 10. i 11. juna, pod sloganom „Vreme pravih vrednosti”. Namera organizatora, Turističke organizacije Pančeva, je da se promocijom lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta, ali i drugih istaknutih ličnosti, naglase turistički i privredni potencijali grada Pančeva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

  PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]