• Deset gradova u Srbiji prelazi na korišćenje obnovljivih izvora energije – među njima Pančevo i Vršac

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Prelaskom na korišćenje obnovljivih izvora energije, kroz novi projekat Ministarstva rudarstva i energetike vredan 40,5 miliona evra, 10 gradova i opština u Srbiji unaprediće svoje sisteme daljinskog grejanja i zaštite životne sredine.  

  U okviru Projekta obnovljivih izvora energije u Srbiji, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, Austrije i Švajcarske, izabrano je 10 jedinica lokalne samouprave koje će učestvovati u programu: Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo, Paraćin i Vršac.

  Procenjena vrednost Faze 1 je 40,5 miliona evra, a uskoro se očekuje potpisivanje finansijskih sporazuma, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

  „Ovim projektom nastavljamo sa uvođenjem obnovljivih izvora energije u sektor daljinskog grejanja koje smo uspešno započeli izgradnjom toplana na biomasu, od kojih su tri već puštene u rad, a na četvrtoj uskoro počinju radovi.

  Nove investicije obezbediće da građani imaju pouzdano i kvalitetno grejanje, a da toplane funkcionišu efikasnije, da koriste zelenu energiju i istovremeno čuvamo životnu sredinu“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

  Dodala je da će se projektom finansirati zelene tehnologije u sistemima daljinskog grejanja, pre svega toplotne pumpe, solarni kolektori, geotermalna energija, kao i automatizacija toplotnih podstanica kako bi planirani projekti ostvarili maksimalnu efikasnost.

  Kako je navedeno, nakon realizovanih ulaganja, toplane u 10 izabranih lokalnih samouprava proizvodiće oko 115 GWh toplotne energije iz obnovljivih izvora energije, a ukupna količina toplotne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Srbiji povećaće se sa sadašnjih 95 GWh na 210 GWh.

  Potrošnja primarne energije smanjiće se za dodatnih 61 GWh primenom mera energetske efikasnosti, a projekat će doprineti i boljoj zaštiti životne sredine, kroz smanjenje godišnje emisije SO2 za 14.600 tona.

  Prelaskom na korišćenje obnovljivih izvora energije, kroz novi projekat Ministarstva rudarstva i energetike vredan 40,5 miliona evra, 10 gradova i opština u Srbiji unaprediće svoje sisteme daljinskog grejanja i zaštite životne sredine.  

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  PANČEVO: Sindikat Sloga protiv direktora Pantransporta – Ko je u pravu?

  Udruženi sindikati Srbije Sloga su putem saopštenja koje je našoj redakciji dostavljeno 3. decembra, naveli da su podneli zvaničan predlog za krivično gonjenje Voje Savičića, direktora Pantransport d.o.o. Pančevo, a da je predlog upućen Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu zbog, kako kažu, sumnje na ozbiljno kršenje prava radnika na sindikalno udruživanje i delovanje.

  PANČEVO: Zašto je važno ukloniti opalo lišće

  Sezona skupljanja opalog lišća ove godine je kasno počela, zbog produženog lepog vremena, koje smo imali u novembru. Ekipe gradskog „Zelenila“ u Pančevu, svakodnevno su na terenu, a građanima koji ga sami skupljaju poručuje se da je paljenje zabranjeno.

  Uspešan nastup predstavnika južnog Banata na sajmu Etno hrane i pića

  U periodu od 30. Novembra do 03. decembra 2023. godine održan je „17. sajam Etno hrane i pića 2023.”, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Beograda. Proizvođači su se predstavili uz podršku Privredne komore Srbije, sa svim svojim reginalnim komorama i uz pomoć Zadružnog saveza Srbije. Region Južnog Banata učestvovao je četrnaesti put u organizaciji PKS- Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga i uz podršku Regionalne razvojne agencije Južni Banat.