• Filteri za Azotaru

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Sredinom prošle godine , kada je počeo remont u Azotari, najavljeno je da je u sklopu remontnih aktivnosti i ugradnja katalizatora u postrojenja za proizvodnju azotne kiseline kako bi se odstranio žuti dim koji izlazi iz fabrike.

  Ruski katalizator protiv žutog dima

  U Azotari kažu da nisu odustali od rešavanja ovog problema i da pregovaraju sa predstavnicima kompanije Metals plant iz Rusije koja bi trebalo da isporuči katalizatore. Rusi su posetili fabriku i snimili tehnološke parametre. Testiranja urađena u laboratoriji u Moskvi potvrdila su da će ugradnjom katalizatora žuti dim biti eliminisan. U katalizator ide dosta plemenitog metala 20 kg platine na 1000 kg katalizatora . To će najviše uticati na cenu opreme koja bi trebalo da bude teška oko 2 tone. Rusima je poslat predlog ugovora i mesec dana od njegovog potpisivanja može se očekivati da oprema stigne i bude instalirana , tvrde u fabrici. Tom prilikom biće zaustavljen pogon azotne kiseline ali ne i proizvodnja kana i sana jer će raditi druga linija.

  Ukoliko nakon ugradnje ne bude žutog dima odmah će se naručiti i katalizator za drugi pogon kako je predviđeno planom investicija u oblasti ekologije čiji je cilj da se fabrika uskladi sa evropskim standardima rekao ie zamenik generalnog direktora Azotare Miljan Đurović.

  S. F.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo