• Golubović: Gajenje GMO semena neće biti dozvoljeno u Srbiji

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Novi zakon o genetski modifikovanim organizmima (GMO) biće pripremljen uz prisustvo javnosti i njime neće biti dozvoljeno gajenje GMO semena u Srbiji, izjavio je u ponedeljak, 28. septembra državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Danilo Golubović.

  „Vlada Srbije neće dozvoliti gajenje GMO semena u Srbiji“, rekao je Golubović novinarima na predstavljanju studije o efektima promene zakona o GMO i tržištu soje. On je naveo da je potrebno da se zakonom pooštri kontrola uzgoja poljoprivrednih kultura. 

  „Želimo da kaznenim zakonskim merama radimo pre svega na zaštiti i bezbednosti naših potrošača“, rekao je Golubović. Dodao je da su izmene propisa o GMO potrebne i zbog priključenja Srbije Evopskoj uniji i Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

  GM sojina sačma nema tražnju na tržištu Srbije

  Dozvola prodaje genetski modifikovane sojine sačme u Srbiji ne bi dovela do velikih promena na srpskom tržištu, jer proizvođači hrane i stočne hrane nemaju interes da kupuju GM proizvode, ocenio je osnivač konsultantske kompanije za poljoprivredni razvoj SEEDEV Goran Živkov. 

  „Istraživanje (SEEDEV-a) je pokazalo da bi najrealnija opcija bila da uvoz sojine sačme bude na nivou od 10 do 20 odsto domaće potrošnje”, rekao je Živkov na predstavljanju rezultata tog istraživanja u Beogradu, i dodao da dozvola uzgoja soje u Srbiji nije planirana.

  Neki proizvođači imaju strah i odbojnost od GM kultura, ali su razlozi i ekonomski, jer razlika u ceni nije dovoljna da bi donela korist, ocenio je on, dodajući da proizvođači stočne hrane ako delimično koriste GM hranu moraju stalno da čiste mašine i nemaju kontrolu nad time da li su GM tragovi prisutni.

  Za proizvođače svinjskog mesa razlika u ceni GM soje i one koja nije GM ne igra veliku ulogu, a korišćenjem domaće soje će moći u budućnosti da daju dodatnu vrednost svom proizvodu, naveo je Živkov, dodajući da Ministarstvo poljoprivrede radi na uspostavljanju oznaka kvaliteta koje će davati garanciju potrošačima da u uzgoju nije korišćena GM hrana. 

  Na skupu je objašnjeno da se sertifikati organizacije Dunav soja izdaju na osnovu kontrole lanca proizvodnje, pošto se analizom mesa, mleka i jaja ne može utvrditi da li je korišćena GM hrana, kao i da je u Srbiji za sada jednostavno dobiti sertifikat budući da je ceo lanac proizvodnje zasnovan na kulturama koje nisu GM.

  Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović rekao je da u Srbiji neće biti dozvoljen uzgoj GM soje, kao i da to od Srbije ne traži ni STO i EU, čije članice imaju raznolika rešenja po ovom pitanju i mnoge zabranjuju uzgoj određenih GM kultura.

  Za sada se ne zna kada će se raditi na zakonskim izmenama o GMO, jer je trenutni prioritet da se izgrade strukture za korišćenje pretpristupnih fondova za poljoprivredu IPARD, rekao je on, dodavši davlada radi i na strategiji koja će valorizovati prednost koju Srbija ima kao destinacija u kojoj nema GM kultura.

  Dodao je da je postojeći zakon o GMO problematičan jer ne rešava na dobar način sva pitanja, poput kažnjavanja prekršilaca i bezbednosti potrošača, i dodao da je bilo dosta slučajeva ilegalnog gajenja GM soje, pre svega u Mačvi, što pokazuje da je potrebna i dodatna edukacija samih proizvođača.

  Regionalna direktorka organizacije Dunav soja Marija Kalentić rekla je da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo značaj uvođenja oznake za namirnice koje su proizvedene uz ishranu kontrolisanog porekla, bez GM organizama.

  Austrija je prva uvela oznake za robu proizvedene bez GM i nju za sada nosi 2.300 proizvoda, a počela je da izdaje i oznake Dunav soja, koje nose i dodatni kvalitet, odnosno garanciju da je ta genetski nemodifikovana soja proizvedena u Evropi, navela je Kalentić. Dunav soja je međunarodna organizacija koja okuplja proizvođače i prerađivače soje, mesa, mleka i jaja u Evropi sa ciljem promocije visokokvalitetne hrane bez GM organizama, rečeno je na skupu. 

  U EU je dozvoljen promet i uzgoj GM kultura koje su se proverama pokazale kao bezbedne, ali zemlje članice imaju mogućnost da same odluče o tome da li će kulturu dozvoljenu na nivou EU odobriti na svojoj teritoriji, dok za promet nemaju tu mogućnost. 

  Od GM kultura u EU se gaji samo hibrid kukuruza američke kompanije Monsanto MON 810 na skoro 150.000 hektara, odčega 137.000 u Španiji, što čini 1,5 odsto površine pod kukuruzom u Uniji. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Finale takmičenja „Zdrava škola“ u utorak

  Finale takmičenja „Zdrava škola”, u kojem će učestvovati učenici četvrtog razreda iz tri osnovne škole sa teritorije grada Pančeva, biće održano u utorak, 21. maja, u 12 sati u OŠ […]