Kada bismo mogli da biramo verovatno bismo od svih muka koje postoje uvek izabrali one „slatke“ . Nažalost, tu mogućnost izbora nemamo. Ipak, postoji način da zasladimo i razvedrimo užurbane i sive dane.
Monika Zelenović iz Jabuke već nekoliko godina bavi se izradom domaćih medenjaka i od brašna i šećera stvara jedan potpuno novi svet. Na ideju da to započne došla je u vreme kada zbog situacije u porodici nije mogla da se bavi poslom koji zahteva da bude odsutna od kuće.
„Tako sam na kraju došla na ideju da bih mogla početi da pravim medenjake i razne keksiće. Razmišljala sam o tome da će im se deca najviše radovati, a meni je čast kada nekog obradujem, međutim, radost zbog medenjaka ne izostaje ni kod odraslih“, kaže ona i dodaje:
„Sam proces pravljenja medenjaka je za mene fantastičan. Nije monoton, odmah vam se u glavi stvaraju ideje. Prvenstveno je potrebno da da volite to što radite i mašta, pored toga neophodno je puno strpljenja i vremena. Onog trenutka kada je testo spremno sledi najbolji deo – sečenje raznih oblika medenjaka. Iscratni i ukrašeni medenjaci se na kraju pakuju uz puno ljubavi“
Za dobre medenjake je, kako tvrdi, potrebno imati i talenta.
„Ipak je to u neku ruku umetnost. Potrebno je da znate da crtate, ja to radim slobodnom rukom i ne koristim šablone. Treba znati i dobro umestiti medenjake i oblikovati ih, ali je najvažnije da volite da ih pravite. Kada sve to spojite dobijate prelepe i ukusne medenjake“.
Ljudi medenjake poklanjaju za sve prilike – rođendane, venčanja, krštenja, slave, a ponekad ih poklanjaju bez ikakvog povoda. Ipak, Monika ne može da odluči koji su joj omiljeni.
„Iskrena da budem ne mogu konkretno da izdvojim koji su mi omiljeni. Svi imaju svoju čaroliju. Dok ih pravim svakom se podjednako posvetim, ulažem istu količinu ljubavi, truda i vremena. Evo, sada nam idu novogodišnji praznici pa mogu da kažem da oni imaju neku posebnu magiju i lepotu. Zaista ne znam ni koliko sam motiva uradila do sada, ali sve u svemu, svi su mi podjednako dragi“, rekla nam je.
Medenjacima se, ma za koju priliku bili, svi raduju. Prema rečima naše sagovornice, iako se možda razlikuju motivi za koje se odlučuju deca od onih koje radije biraju odrasli, sreća je i kod jednih i kod drugih podjednaka.
Njen cilj je, pre svega, da medenjake napravi onakvima kakve ih je kupac zamislio.
„Uvek se trudim da opravdam poverenje, da ispunim očekivanja, jer kada je kupac zadovoljan zadovoljna sam i ja. Pravim ih po receptu svoje bake od prvog dana i nikada ne odstupam od toga“, kaže Monika.
Primetila je da su se ljudi previše udaljili ali smatra da će nas predstojeći praznici zbližiti i uneti radost u naše živote.
„.Mislim da su baš praznici ti koji mogu da zbliže ljude, omoguće im da uživaju u toj prazničnoj idili i učine da se bar na kratko zaboravi na neko loše vreme“, zaključila je.
Naposletku, praznici su svakog dana ako tako odlučimo. Zaslađeni medenjacima ili nekim drugim znakom pažnje, dani sa onima koje volimo će uvek biti svečane male proslave u čast lepote življenja.
Kada bismo mogli da biramo verovatno bismo od svih muka koje postoje uvek izabrali one „slatke“ . Nažalost, tu mogućnost izbora nemamo. Ipak, postoji način da zasladimo i razvedrimo užurbane i sive dane