• Južni Banat: Proizvođači lekovitog bilja pripremaju se za novu sezonu

  Proizvođači lekovitog bilja uveliko se pripremaju za sledeću sezonu. Priprema se rasad, ugovaraju količine sa otkupljivačima i ispituju kretanja na tržištu kako bi se preusmerila proizvodnja na vrste koje se trenutno najviše traže. Neophodne informacije mogu dobiti i u Institutu dr Josif Pančić koji ove godine obeležava sedam i po decenija postojanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Južni Banat: Proizvođači lekovitog bilja pripremaju se za novu sezonu
  Foto: 013info

  Za proizvođače lekovitog bilja ova godina bila je po mnogo čemu specifična. Pojedine vrste dobro su podnele vremenske oscilacije ali bilo je i manjih prinosa pogotovo kod onih vrsta koje imaju sitnija semena poput belog origana, hajdučke trave, vranilovke, kamilice…

  „U nekim delovima godine toliko je bila izražena suša da je rasad počeo da se suši i ljudi su morali da popunjavaju ta mesta i da ponovo sade što iziskuje dodatne troškove kao dve proizvodnje i jednoj sezoni,” kaže dr Vladimir Filipović, iz Instituta Dr Josif Pančić.

  Na području Južnog Banata najviše proizvođača lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja je u Bavaništu.

  “Dosta proizvođača gaji 15 do 20 lekovitih začinskih vrsta koje su tražene ne samo na domaćem nego i inostranom tržištu.To su na primer najtraženiji neven i beli slez koji se koristi itekako ne samo za potrebe tržišta što se tiče lekovitog bilja nego se sve više koristi u konditorskoj industriji“, dodaje dr Filipović.

  Dosta pastila, guma za žvakanje pa i kolača pravi se od belog sleza a za ovim proizvodima vlada veliko interesovanje ne samo na domaćem nego i na inostranom tržištu.

  Oni koji tek počinju da se bave uzgojem lekovitog bilja i treba im savet kada je u pitanju odabir vrsta i način proizvodnje mogu se obratiti Institutu Dr Josif Pančić vodećoj instituciji u oblasti lekovitog bilja u Srbiji. Institut se bavi naučnoistraživačkim radom ,proizvodnjom i preradom lekovitog bilja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Svetski dan borbe protiv side obeležen i u Pančevu

  Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side (KOMPAS) i ove godine zanimljivim, ali i edukativnim programom tokom čitavog dana obeležava 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side.

  Pančevo: Inicijativa za očuvanje Vajfertove pivare

  Inicijativa za očuvanje Vajfertove pivare u Pančevu pokrenuta je od strane nekoliko pančevačkih udruženja, sa idejom da skrenu pažnju javnosti na stanje u kojem se nalazi Vajfertova pivara stara 301 godinu.