• Kakvi će biti prinosi pšenice u Južnom Banatu

  U Južnom Banatu žetva bi trebalo da počne za dve nedelje. Stručnjaci očekuju prosečan prinos, od šest tona po hektaru.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kakvi će biti prinosi pšenice u Južnom Banatu
  Foto: 013info

  Pšenica ove godine u Južnom Banatu ima različit kvalitet, jer je sejana u različito vreme. Oni koji su zakasnili i čekali decembar imali su problema. Najveći je bio suša i visoke temperature u martu i aprilu.

  “Krenulo je u onoj blagoj zimi da se bokori fino, ali usled nedostatka vlage u proleće malo je to desetkovalo, tako da ne očekujemo neke naročite prinose, a bilo je jesenas i oštećenja od glodara”, kaže za RTS Goran Čobanin, poljoprivrednik iz Samoša.

  I stručnjaci i poljoprivrednici očekuju prosečne prinose od šest tona po hektaru. Poslednjih godina jedino je 2023. bila iznad te cifre.

  “Ja savetujem svim proizvođačima da izađu i da izbroje koliko ima zrna po klasu i da probaju da prebroje koliko ima klasova po metru kvadratnom. Naprave se ramovi, to mi radimo godinama, mogli bi i poljoprivrednici, i da vide kakva je bila oplodnja”, objašnjava Bogdan Garalejić, stručni savetnik za ratarstvo.

  Na Danima polja stručnjaci Instituta „Tamiš“ prikazali su poljoprivrednicima čak 68 sorti pšenice, 18 sorti ječma i 10 raži i ovsa.

  “Ukazaće im se na značaj analize zemljišta i na prednosti uvođenja nekih novih tehnologija u proizvodnju, a to se pre svega odnosi na organsku proizvodnju i na sistem regenerativne poljoprivrede”, kaže Svetlana Roljević Nikolić, direktorka IRI „Tamiš“.

  “Znači nam mnogo. Ovde možemo da vidimo skoro sve semenske kuće i uvek imaju neke nove seote, nove hibride. Tu možemo da uporedimo na licu mesta kako ko podnosi bolesti i ko je koliko otporan”, kaže Marko Ožegović, poljoprivrednik iz Omoljice.

  Poljoprivrednici su mogli da vide najsavremenije tehnološke inovacije i upotrebu dronova u proizvodnji. 

  Foto: 013info

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo