• Knjige i časopisi na poklon za Dan maternjeg jezika

  Želja i cilj organizatora – Novinsko-izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar” – jeste promocija čitanja na maternjem jeziku i skretanje pažnje na važnost jezičke raznolikosti u društvu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Knjige i časopisi na poklon za Dan maternjeg jezika
  Foto: Pixabay

  Povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika, Novinsko-izdavačka ustanova „Makedonski informativni i izdavački centar” (NIU MIIC) organizuje četvrtu godišnju akciju „Ponesi svoju knjigu/časopis u šetnju”. Ova inicijativa, kako napominju, ima cilj da slavi ljubav prema maternjem jeziku, promoviše jezičke različitosti i da podršku višejezičnosti kao deo kulturnog blaga.

  Međunarodni dan maternjeg jezika proglašen je od strane Uneska 1999. godine, sa akcentom na očuvanju jezičke baštine i podsticanju raznolikosti, a sećanje je na tragične događaje iz 1952. godine u Daki, kada su studenti stradali, protestujući jer njihov maternji jezik nije bio proglašen za zvanični. Kao podsećanje na te događaje, aktivisti ustanove će 21. februara od 10 do 14 časova, na gradskim trgovima u Beogradu, Novom Sadu, Plandištu i Pančevu deliti besplatne časopise i knjige na makedonskom jeziku. Želja i cilj im je promocija čitanja na maternjem jeziku i skretanje pažnje na važnost jezičke raznolikosti u društvu. Zainteresovani građani, koji žele da podrže ovu inicijativu i dobiju besplatno članstvo u klubu čitalaca, mogu se elektronskim putem obratiti centru, iz kojeg poručuju da je jezik ne samo sredstvo intelekta, već i izraz osećanja, kako je to primetio slavni argentinski pisac Horhe Luis Borhes. U skladu s tim, ova akcija je, naglašavaju, doprinos očuvanju svetskog kulturnog nasleđa i podrška jezičkoj raznolikosti u Srbiji.

  Takođe, NIU „Makedonski informativni i izdavački centar Pančevo”, raspisao je do 28. februara konkurs „Makedonsko sunce 2023”, kojim će biti prikupljeni utisci, lepe priče, putopisi i fotografije sa putovanja učesnika, iz prethodne godine po Severnoj Makedoniji. Traže se originalne, inovativne i iskrene pripovesti, više od klasične reportaže sa putovanja, a najuspelije priče i najlepše slike ući u uži izbor za nagrađivanje. Iz ove ustanove poručuju da ovim konkursom žele da promovišu dobrosusedske odnose i saradnju u regionu, posebno uzevši u obzir istorijsku, geografsku i kulturnu upućenost jednih na druge i zajedničke interese na našem putu u evropsku budućnost. Želja je da se šira javnost upozna sa zanimljivim mestima, koje su autori radova otkrili na putovanjima po Makedoniji, da se ispriča zanimljiva doživljena priča, a Severna Makedonija predstavi kroz lični doživljaj. Radovi koji uđu u užu selekciju biće objavljeni na portalu ustanove, a kako navodi organizator konkursa, postoji mogućnost da neke od njih postanu i deo njihovih budućih štampanih izdanja.

  Jezici su moćno sredstvo za očuvanje i razvitak celokupne svetske kulture. Svaki vid solidarnosti koji vodi ka razumevanju nekog drugog jezika na značajan način doprinosi očuvanju svetske baštine. U Srbiji živi više od trideset etničkih zajednica, koje govore različitim jezicima. Manjinski jezici, pa i naš makedonski koriste se u obrazovanju, medijima, pred sudovima, u administraciji, u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu i u prekograničnoj saradnji, te ove godine akcije predstavljaju naš skroman doprinos”, poručuju iz Novinsko-izdavačke ustanove ,Makedonski informativni i izdavački centar”.

  Četiri niti jedan vez – Međunarodni dan maternjeg jezika u Kovačici

  Pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom a uz pomoć Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka i Doma kulture „Jožef Atila”, u opštini Kovačica će u sredu, 21. februara, biti obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika, u prisustvu visokih zvanica i uz bogat kulturno-umetnički program.

  Svečano otvaranje manifestacije će ove godine biti upriličeno u debeljačkom domu kulture, a centralni događaj je okrugli sto sa temom „Višejezično obrazovanje kao stub učenja”. Cilj je, kako napominje organizator, da se prikaže primer kako se praktično realizuje višejezična nastava u multijezičnim sredinama, kakva je upravo opština Kovačica. Učesnici će biti predstavnici ministarstava, pokrajinskih sekretarijata, nacionalnih saveta, direktori Predškolske ustanove „Kolibri”, Osnovne škole „Mlada pokolenja” i Gimnazije „Mihajlo Pupin”, kao i nastavnici i učitelji iz Kovačice.

  Ovogodišnji moto manifestacije je kao i ranijih godina „Četiri niti jedan vez” i pod ovim sloganom će biti održan kulturno-umetnički program u domu kulture u Debeljači. Učestvuju ovdašnja kulturno-umetnička društva, a program je simbolički osmišljen da pokaže jedinstvo, toleranciju i međusobno poštovanje svih naroda koji složno žive u ovoj južnobanatskoj opštini.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

  Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]