• KOVIN: Vremeplov Dragoljuba Zamurovića

  U galeriji Centra za kulturu u Kovinu otvorena je izložba jednog od naših najpoznatijih foto-reportera Dragoljuba Zamurovića čije fotografije poslednje četiri decenije obilaze svet.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  KOVIN: Vremeplov Dragoljuba Zamurovića
  Foto: 013info

  Zamurović je 1979. godine posle samo 15 meseci rada,a usled velike ekonomske krize u bivšoj Jugoslaviji napustio posao u časopisu „Ilustrovana politika” jer je bio nezadovoljan kvalitetom papira na kojem treba da se objavljuju njegove fotografije. On tad kreće težim putem  i započinje samostalan rad. Godinu dana pre početka zimskih olimpijskih igara u Sarajevu odlazi u ovaj grad i beleži život ljudi, njihove običaje i prirodne lepote. Fotografije je ponudio časopisima iz Italije.

  -U „Evropeu” su izabrali šest fotografija i samo su rekli da napišem još neki tekst i ja sam napisao i na račun mi je stiglo milion lira što je u ono vreme bio ogroman novac. Video sam da to mogu da radim i krenuo sam u London, Brisel, Pariz i svuda su kupovali te slajdove, kaže Dragoljub Zamurović, foto-reporter

  On ubrzo dobija poziv od francuske „Game”- jedne od najpoznatijih svetskih foto-agencija da bude njihov član. Nije želeo ponovo u bilo kakav kolektiv i oni prihvataju da bude dopisnik iz Jugoslavije. Kad je počeo rat u našoj zemlji prvi put se našao i na frontu i to vreme pamti kao najteže u svom poslu.

  –  Nisam ratni reporter, ne volim to da radim, ali pozvali su me iz „Game”i pitali me da li bih otišao da snimam sa ratišta. Nisam bio zainteresovan, ali rekli su mi da ceo svet čeka fotografije iz Jugoslavije i otišao sam. Povezao se preko jednog prijatelja sa urednikom vojnog lista „Front” i među prvima je ušao i u razrušeni Vukovar. Po dogovoru dve fotogrfije daje redakciji Fronta, neke objavljuje „Duga” a sve ostale šalje u Pariz „Gami”. Snimanja su trajala po čitav dan na liniji fronta, bilo je i opasnih situacija i to se ne zavboravlja, priseća se Zamurović.

  Urednik galerije Centra za kulturu u Kovinu Milan Živković kaže da kad je čuo da je Zamurović  ponovo samosatlni umetnik, jer je posle 20 godina zavšio  saradnju sa Gamom koja je prodata drugom vlasniku odlučio da ga pozove i da naprave izložbu, jer su mu vraćena dva puna sanduka slajdova koje im je slao u protekle dve decenije:

  – To je zaista neprocenjivo blago. Kad prošetate kroz ovu izložbu vi uplovljavate u jedna vremeplov i zapitate se da li je moguće da smo sve ovo preživeli. Ova izložba izaziva izmešana osećanja i malo je onih prjatnih, jer tu su sve ove naše čudne i smutne godine, ističe Živković. 

  Foto: 013info

   Zamurović je jedini foto reporter koji kod nas koji ima dozvolu da leti balonom jednosedom kod kojeg je ugrađen i motor da bi mogao lakše da se snima iz vazduha, a veoma je ponosan na svoje FOTO monografije o Srbiji i Vojvodini. Ima i jedan koristan savet za sve mlađe kolege:

  –  Ako hoćete da se bavite fotografijom morate da je volite i ne treba da razmišljate o novcu koji će te dobiti za tu fotografiju, već treba da je radite za sebe i da budete vi zadovoljni, a novac će već doći.

   Zamurovićeva  potreba za dobrom fotografijom jača je od bilo kog straha i želja da se dočara određeni trenutak života za njega nema cenu i zato i ova izložba sa 150 fotografija nikoga neće ostaviti ravnodušnim i vredi je posetiti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

  Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]