• Lični podaci u Srbiji i dalje nezaštićeni

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, upozorio je danas da, i nakon šest godina od usvajanja, država neodgovorno sprovodi Strategiju zaštite podataka o ličnosti.

  Poverenik upozorava da se kasni s novim zakonom u toj oblasti, uz ocenu da je Srbiji potreban moderan sistem zaštite tih podataka.

  Država aktivnosti na zaštiti podataka o ličnosti uglavnom ispunjava kroz aktivnosti Poverenika, a neophodno bi bilo da organi vlasti na svim nivoima, posebno Vlada Srbije i nadležna ministarstva, taj odnos korenito promene, kaže Poverenik u saopštenju za javnost.

  Navodeći da, iako su njegove aktivnosti sve brojnije, jer je broj predmeta Poverenika u oblasti zaštite podataka o ličnosti uvećan od 83 u 2009. do 2430 u 2015, to ne može da nadomesti poslove koji spadaju u delokrug rada nadležnih ministarstva, Vlade i Skupštine.

  Poverenik podseća da je Vlada, usvajajući Strategiju zaštite podataka o ličnosti, utvrdila i akcioni plan za njeno sprovođenje, kojim su precizno definisane aktivnosti, očekivani efekti, nosioci konkretnih zadataka i rokovi za njihovo obavljanje izvršenje zadataka.

  Šabić podseća i da je Vlada tada utvrdila da će formirati posebno radno telo koje će nadzirati sprovođeje Strategije, izveštavati nadležne o tom procesu i predlagati izmene ukoliko to okolnosti nalažu.

  Ni Akcionog plana, ni radnog tela do danas nema, konstatuje Poverenik, koji još apsurdnijim smatra to što Uredba o zaštiti naročito osetljivih podataka kasni u odnosu na predviđeni rok već osam godina.

  On smatra da će navedene činjenice predstavljati problem sa stanovišta predstojećih pregovora o Poglavlju 23 sa EU, ali da je još važnije, dodaje, predstavljaće konstantan izvor problema sa stanovišta zaštite prava koju država duguje svojim građanima.

  Šabić je istakao i da će svojim aktivnostima nastaviti da ta prava štiti, ali da u konkretnim okolnostima to objektivno predstavlja „gašenje požara”.

  Ono što je Srbiji potrebno je sistematsko otklanjanje izvora problema i uspostavljanje novog, modernog sistema zaštite podataka o ličnosti, rekao je Šabić, a navedeno je u saopštenju.

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, upozorio je danas da, i nakon šest godina od usvajanja, država neodgovorno sprovodi Strategiju zaštite podataka o ličnosti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Finale takmičenja „Zdrava škola“ u utorak

  Finale takmičenja „Zdrava škola”, u kojem će učestvovati učenici četvrtog razreda iz tri osnovne škole sa teritorije grada Pančeva, biće održano u utorak, 21. maja, u 12 sati u OŠ […]