• Na njivama u Pančevu i južnom Banatu povećan broj glodara

  Iz Poljoprivredno stručne službe Instituta Tamiš Pančevo upozoravaju da je na njivama u južnom Banatu primetan veliki broj glodara. Ono što je neophodno uraditi je njihovo suzbijanje i po nekoliko puta pre nego što nanesu veću štetu pšenici i ječmu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na njivama u Pančevu i južnom Banatu povećan broj glodara
  Foto: Pixabay

  Na pojedinim njivama u južnom Banatu, žale se poljoprivrednici, ima i do pet, šest rupa od poljskih glodara na metru kvadratnom. Tako je bilo i na pojedinim parcelama na oglednom polju Instituta Tamiš. Glodari su se pojavili u oktobru kada se sejala pšenica i već sada su na nekim parcelama vidljive oaze gde nema biljaka.

  “ Poljski glodari se hrane prvo semenom koje je u zemlji ili koje je krenulo da niče. Zatim počinju da uvlače i celu izniklu biljku i na taj način možete videti da se na usevima stvaraju oaze gde nema biljaka. To je prvi signal prisustva glodara ali ono što je važno je da se ne sme zadržati na tome nego se baš moraju pregledati rupe“ objašnjava Maja Sudimac, rukovodilac Savetodavne službe Instituta Tamiš Pančevo

  Zbog brojnosti glodara , stručnjaci, napominju da će suzbijanje morati da se obavlja u više navrata kako bi se sačuvala biljka.

  „Ono što se ove godine desilo je da smo vrlo brzo prešli u treću kategoriju gde na većem broju parcela ima više od 50 rupa po hektaru i to je značilo da parcele moraju da se tretiraju rodenticidima nekoliko puta i da se mamci moraju ponovo postavljati. Nama je prinos jako važan a može biti ugrožen prisustvom glodara ukoliko se svi zajedno ne organizujemo. Ovo je poziv poljoprivrednicima i molba da se svi aktiviraju , da redovno obilaze I kontrolišu njive a nakon što se mamac sa otrovom ubaci u rupu da je zatrpaju kako ne bi ugrozili divljač i ptice“ kaže Maja Sudimac

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  PANČEVO: Zašto je važno ukloniti opalo lišće

  Sezona skupljanja opalog lišća ove godine je kasno počela, zbog produženog lepog vremena, koje smo imali u novembru. Ekipe gradskog „Zelenila“ u Pančevu, svakodnevno su na terenu, a građanima koji ga sami skupljaju poručuje se da je paljenje zabranjeno.

  Uspešan nastup predstavnika južnog Banata na sajmu Etno hrane i pića

  U periodu od 30. Novembra do 03. decembra 2023. godine održan je „17. sajam Etno hrane i pića 2023.”, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Beograda. Proizvođači su se predstavili uz podršku Privredne komore Srbije, sa svim svojim reginalnim komorama i uz pomoć Zadružnog saveza Srbije. Region Južnog Banata učestvovao je četrnaesti put u organizaciji PKS- Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga i uz podršku Regionalne razvojne agencije Južni Banat.