• Na obuci u Pančevu 42 buduća vatrogasca, dobijaju posao odmah po završetku

  U Pančevačkom vatrogasno spasilačkom bataljonu obuka vatrogasaca sprovodi se više od 30 godina. Ovde dolaze polaznici iz cele Srbije a Pančevo je pored Beograda jedini takav centar u zemlji. Trenutno je na obuci 42 budućih vatrogasaca koje odmah po završetku čeka posao u gradovima gde su konkurisali.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na obuci u Pančevu 42 buduća vatrogasca, dobijaju posao odmah po završetku
  Foto: 013info

  Obuka za četrdeset dvoje polaznika u Vatrogasno spasilačkom bataljonu u Pančevu počela je u novembru i trajaće do marta. Za Zorana Mojsilovića iz Novog Pazara postati deo vatrogasne porodice zači ostvarenje davnašnje želje.

  „Obuka je sastavljena iz dva dela. Prvi je bio praktični drugi je teorijske prirode. Tokom prvog dela obuke smo se upoznavali sa osnovnim alatima i vatrogasnom opremom. Sada smo na teorijskom delu i slušamo 6 različitih teorijskih ispita. Ja sam predao za Vatrogasno spasilačku jedinicu Novi Pazar i nakon što završim obuku 22. marta čeka me radno mesto u toj jedinici,“ kaže Mojsilović.

  Konkurs za ovu grupu polaznika bio je još krajem 2022 godine. Interesovanje je veliko, prolazi se stroga selekcija a među onima koji su je uspešno prošli je i Željko Lukić iz Novog Sada.

  „Imamo simulacije koje su po pravim događajima i situacijama sa kojima ćemo se suočavati, da nas pripreme najbolje što mogu za sve što nam dolazi. Uzbudljiv posao, donosi nove izazove, nova prijateljstva, sama vatrogasna smena je kao porodica,“ kaže Željko Lukić iz Novog Sada.

  Teorijska obuka traje 8 nedelja praktična sedam , zatim polaznici odlaze na stručnu praksu u gradove gde su konkurisali. Nakon toga vraćaju se u Pančevo i polažu završni ispit. MUP bar jednom godišnje raspisuje konkurs za pripadnike vatrogasno spasilačkih jedinica.

  „Konkursom su definisani uslovi koje kandidati moraju da ispunjavaju počev od starosne granice, školske spreme, bezbednosnih provera, moraju posedovati B vozačku kategoriju i nakon tih papiroloških uslova oni prolaze trodnevnu selekciju psihofizičku i lekarske preglede gde se pravi rang lista kandidata i najbolji sa tih rang lista dolaze na obuku koja se sprovodi u našoj jedinici,“ kaže Boro Majkić, komandant Vatrogasno spasilačkog bataljona.

  Konkurs za sledeću grupu od 300 polaznika bio je raspisan krajem prošle godine , selekcija je pri kraju i nakon završetka sadašnje obuke očekuje se da novi kandidati dođu u Pančevo i Beograd na petnaestonedeljno usavršavanje za posao vatrogasca spasioca.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

  PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]