Prema podacima neprofitne američke organizacije „Environmental Working Group“ (EWG), uprkos pranju na više od 65 odsto voća i povrća ostaju štetne hemikalije koje izazivaju niz tegoba i bolesti.
Hemijska sredstva koja preventivno deluju protiv parazita i bolesti imaju štetno dejstvo na zdravlje ljudi i izazivaju brojne komplikacije.
Pesticidi kod ljudi povećavaju rizik od neplodnosti, dijabetesa, hormonske neravnoteže i raka. Zato se preporučuje da se pre upotrebe povrće i voće dobro opere i prema potrebi oljušti.
Prema istraživanju EWG-a za 2019. godinu, povrće koje je zbog svojih dobrobiti među najzdravijim namirnicama pri samom je vrhu liste hrane s najviše pesticida. Naime, čak 60 odsto ispitanih glavica kelja sadrži kancerogene materije.
Ovo je lista namirnica sa najviše pesticida:
1. Jagode
2. Spanać
3. Kelj
4. Nektarine
5. Jabuke
6. Grožđe
7. Breskve
8. Trešnje
9. Kruške
10. Paradajz
11. Celer
12. Krompir
Prema podacima neprofitne američke organizacije „Environmental Working Group“ (EWG), uprkos pranju na više od 65 odsto voća i povrća ostaju štetne hemikalije koje izazivaju niz tegoba i bolesti.