• Vinari i vinogradari iz Dolova danas obeležavaju Svetog Trufuna

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Bez obzira kojoj veri pripadali, današnji dan, 14. februar veliki broj ljudi slavi kao Dan zaljubljenih. Iako je to postao običaj i u Srbiji, pogotovo kod mlađih generacija svi znaju da je ovaj dan u pravoslavnom kalendaru dan Svetog Trifuna – zaštitnika vina, vinigrada i vinove loze, poljskih useva, ali i zaštitnika bračne ljubavi i vernosti. Ovaj dan se u nekim prodicama proslavlja kao kućna slava, ali uglavnom ga slave udruženja vinara i vinogradara. Tako je i u Dolovu.

    Udruženje vinara i vinogradara „Sveti Trufun“ večeras zvanično završava ovogodišnju „Vinarijadu“, koja je počela još 28. januara. U toku dana organizovan je obilazak vinograda i izvršeno simbolično orezivanje uz prisustvo sveštenika, a večeras će u holu Osnovne škole biti održano svečano proglašenje pobednika, biće dodeljena priznanja, a sve će ispratiti bogat kulturno-umetnički program.  

    O tome šta je važno za pripremanje vina i po čemu se razlikuju dezertna vina od klasičnih, za portal 013info pričali su predsednik Udruženja „Sveti Trifun“ Bogdan Ankucić iz Dolova i član udruženja Lajoš Šmit iz Vojlovice.

    Vino ne možeš da napraviš od lošeg grožđa, vino traži kvalitet i onda treba da ga ispoštuješ, da ga izneguješ kao malo dete da bude dobro. Takođe, možeš da imaš vrhunsko grožđe, a ako ne ispoštuješ taj postupak, isto neće biti uspešno, rekao je Bogdan Ankucić. 

    On je istakao da je od osnivanja do sada napravljen veliki pomak u kvalitetu vina. 

    Veoma smo ponosni na 19 godina postojanja udruženja, kada smo se oformili to bilo društvo ljubitelja vina. Kupili smo naš vinograd, sad smo Udruženje vinogradara i vinara, prepoznatljivi smo u Vojvodini. U Temerinu smo u konkurenciji od 700 izlagača osvojili sedam medelja za naš Cabernet Sauvignon, rekao je Bogdan Ankucić.

     

    Koliko se klasična vina od grožđa razliku od dezertnih, voćnih vina ispričao nam je jedan od članova Udruženja čije vino od maline veoma često dobija nagrade.

    Postoje dezertna vina, to su slatka specijalna vina od grožđa, a voćna vina su sva specijalna vina koja se ne prave od grožđa. To je kao sport i šah. Sve je slično, ali nije baš isto, rekao je Lajoš i dodao:

    Razlika je da kod grožđa skupiš društvo, otprilike proceniš kad je berba i za jedan vikend obereš dve hiljade kilograma i to je to. A kupinu i malinu dva meseca svaki dan bereš po malo i imaš plod koji je u cvetu, koji je zreo, i onaj koji je prezreo. Mnogo zavisiš od osobe koja bere i od iskustva. Kupina i malina se radi u julu i avgustu, kada su temperature ponekad i 40 stepeni, a ne u septembru kada je idealnih 20 stepeni.

    On je kao neko ko se bavi prozvodnjom rekao da, iako je vino od maline Mercedes među dezertnim vinima, pogotovo kada su takmičenja u pitanju, njegovo omiljeno vino je ipak kupina jer je bolje za krvnu sliku. 

    Udruženje vinara i vinogradara „Sveti Trufun“ broji oko sto članova, a oko 50 članova se aktivno bave proizvodnjom. Osim članova iz Dolova, takođe ima članova iz Kozjaka, Kovina, Deliblata, sa Starog Tamiša, Devojačkog bunara, Alibunara i Karlovca. 

    Bez obzira kojoj veri pripadali, današnji dan, 14. februar veliki broj ljudi slavi kao Dan zaljubljenih. Iako je to postao običaj i u Srbiji, pogotovo kod mlađih generacija svi znaju da je ovaj dan u pravoslavnom kalendaru dan Svetog Trifuna – zaštitnika vina, vinigrada i vinove loze, poljskih useva, ali i zaštitnika bračne ljubavi i vernosti. Ovaj dan se u nekim prodicama proslavlja i kao kućna slava, ali uglavnom ga slave udruženja vinara i vinogradara. Tako je i u Dolovu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    IN MEMORIAM: Josip Dečov

    Pančevac Josip Dečov, rođen 1952. godine, preminuo je u svom rodnom […]