• Nema trihineloze u južnom Banatu: Nije registrovan nijedan slučaj, ali nadležni apeluju na oprez

    U vreme slava, novogodišnjih i božićnih praznika, kada je povećana konzumacija mesa i mesnih prerađevina, posebnu pažnju treba posvetiti kvalitetu hrane koja se nalazi na našoj trpezi, naročito ako je reč o domaćim proizvodima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Nema trihineloze u južnom Banatu: Nije registrovan nijedan slučaj, ali nadležni apeluju na oprez
    Foto: Pixabay

    Nije retka pojava da se ljudi baš u tom periodu, usled konzumacije nedovoljno termički obrađenih kobasica, kulena ili pršute, zaraze trihinelozom, koja može imati dugoročne posledice po zdravlje.

    U južnom Banatu, u kom je praznična trpeza naročito bogata domaćim mesnim prerađevinama, trenutno nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja od trihineloze, ali nadležni i dalje apeluju na oprez.

    U Zavodu za javno zdravlje Pančevo ističu da je neophodno da se nakon svakog klanja domaćih i divljih svinja meso mora nositi kod veterinara na analizu.

    Takođe, upozoravaju da najveći rizik od zaražavanja preti od prerađevina iz domaće radinosti, koje su samo dimljene, a ne i izložene visokim temperaturama, koje bi uništile larve trihinele.

    Na to ukazuje desetogodišnje iskustvo, jer su u tom periodu beleženi sporadični slučajevi zaraze pojedinaca ili manje porodične epidemije.

    Inače, simptomi koji ukazuju da se radi o trihinelozi javljaju se sedam do 14 dana nakon konzumiranja zaražene hrane. Praćeni su mučninom, povraćanjem dijarejom, bolovima u stomaku, kao i tipičnim otokom lica i očnih kapaka, i pojavom konjuktivitisa.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Koliko je isplativo uzgajanje maka

    Porodica Hromčik iz Padine godinama proizvodi mak, jer je to bilo isplativo. Ova godina nije dobro počela, prinosi su manji, kao i zarada, ali kupaca ima i većinom su iz […]