Nema trihineloze u južnom Banatu: Nije registrovan nijedan slučaj, ali nadležni apeluju na oprez
U vreme slava, novogodišnjih i božićnih praznika, kada je povećana konzumacija mesa i mesnih prerađevina, posebnu pažnju treba posvetiti kvalitetu hrane koja se nalazi na našoj trpezi, naročito ako je reč o domaćim proizvodima.
Nije retka pojava da se ljudi baš u tom periodu, usled konzumacije nedovoljno termički obrađenih kobasica, kulena ili pršute, zaraze trihinelozom, koja može imati dugoročne posledice po zdravlje.
U južnom Banatu, u kom je praznična trpeza naročito bogata domaćim mesnim prerađevinama, trenutno nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja od trihineloze, ali nadležni i dalje apeluju na oprez.
U Zavodu za javno zdravlje Pančevo ističu da je neophodno da se nakon svakog klanja domaćih i divljih svinja meso mora nositi kod veterinara na analizu.
Takođe, upozoravaju da najveći rizik od zaražavanja preti od prerađevina iz domaće radinosti, koje su samo dimljene, a ne i izložene visokim temperaturama, koje bi uništile larve trihinele.
Na to ukazuje desetogodišnje iskustvo, jer su u tom periodu beleženi sporadični slučajevi zaraze pojedinaca ili manje porodične epidemije.
Inače, simptomi koji ukazuju da se radi o trihinelozi javljaju se sedam do 14 dana nakon konzumiranja zaražene hrane. Praćeni su mučninom, povraćanjem dijarejom, bolovima u stomaku, kao i tipičnim otokom lica i očnih kapaka, i pojavom konjuktivitisa.