• Nema trihineloze u južnom Banatu: Nije registrovan nijedan slučaj, ali nadležni apeluju na oprez

    U vreme slava, novogodišnjih i božićnih praznika, kada je povećana konzumacija mesa i mesnih prerađevina, posebnu pažnju treba posvetiti kvalitetu hrane koja se nalazi na našoj trpezi, naročito ako je reč o domaćim proizvodima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Nema trihineloze u južnom Banatu: Nije registrovan nijedan slučaj, ali nadležni apeluju na oprez
    Foto: Pixabay

    Nije retka pojava da se ljudi baš u tom periodu, usled konzumacije nedovoljno termički obrađenih kobasica, kulena ili pršute, zaraze trihinelozom, koja može imati dugoročne posledice po zdravlje.

    U južnom Banatu, u kom je praznična trpeza naročito bogata domaćim mesnim prerađevinama, trenutno nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja od trihineloze, ali nadležni i dalje apeluju na oprez.

    U Zavodu za javno zdravlje Pančevo ističu da je neophodno da se nakon svakog klanja domaćih i divljih svinja meso mora nositi kod veterinara na analizu.

    Takođe, upozoravaju da najveći rizik od zaražavanja preti od prerađevina iz domaće radinosti, koje su samo dimljene, a ne i izložene visokim temperaturama, koje bi uništile larve trihinele.

    Na to ukazuje desetogodišnje iskustvo, jer su u tom periodu beleženi sporadični slučajevi zaraze pojedinaca ili manje porodične epidemije.

    Inače, simptomi koji ukazuju da se radi o trihinelozi javljaju se sedam do 14 dana nakon konzumiranja zaražene hrane. Praćeni su mučninom, povraćanjem dijarejom, bolovima u stomaku, kao i tipičnim otokom lica i očnih kapaka, i pojavom konjuktivitisa.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo