• Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U četvrtak 10. decembra 2015. u Maloj sali Gradske uprave u organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava održane su projekcije tri filma kojima je osnovna tema život osoba sa invaliditetom.

  Filmovi  koji su ovom prilikom prikazani nagrađeni su na Filmskom festivalu „Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film“. Festival je međunarodnog karaktera i održan je po 13. put u periodu 21.-27.09. u Kulturnom centru Novog Sada u realizaciji Kreativno afirmativne organizacije – Parnas.

  Bitan segment festivala je Filmski karavan, u okviru kog se realizuju gostovanja u gradovima Srbije, ali i van teritorije naše zemlje, u saradnji sa lokalnim partnerima. Na ovaj način, filmovi (uglavnom nagrađeni filmovi) postaju dostupni građanima/kama širom Srbije i regiona čime se i efekat Festivala širi.           

  Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Milica Todorović rekla je da je Grad Pančevo u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, uspeo da uradi i jednu konkretnu stvar, a to je poboljšanje pristupa zdravstvenim uslugama ženama s poteškoćama u kretanju.

  – Današnjom projekcijom filmova želimo da podsetimo javnost da svi zajedno možemo mnogo da učinimo jedni za druge. Očekujem da svi koji su došli ovde, tu poruku i pošalju.

  Filmski karavan je do sada realizovan u Temerinu, Užicu, Subotici i Kraljevu. Realizaciju Festivala i Filmskog karavana finansijski su podržali: Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvo kulture, ERSTE Banka, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

  Festival se održava svakog septembra u Novom Sadu, a zatim se neki od nagrađenih filmova prikazuju u pet lokalnih zajednica. Naša ideja je da, putem filmske umetnosti, približimo živote osoba s invaliditetom, da utičemo na smanjenje predrasuda, da ukažemo na probleme, ali i na potencijale osoba s invaliditetom – navela je Melisa Milinković, direktor Filmskog festivala.

  U  okviru Filmskog karavana Filmskog festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film“, prikazana su tri kratka filma – ,,Kada bih mogla da biram“ čiju režiju potpisuju Žarko Sebić i Mirjana Isakov. Protogonistkinja Marina Obradović koja je i inspirisala film jer kako sama kaže ne boluje, već ima cerebralnu paralizu, dobila je plaketu za najbolju protagonistkinju Festivala. Kao najoriginalniji film proglašen je španski animirani film ,,Cuerdas-Užad“ u režiji Pedro Solis Garcie. Bez predrasuda i straha devojčica postaje drugarica sa dečakom u kolicima i uveseljava ga igrajući se sa njim. Ovaj film je ujedno i publici ostavio najveći utisak. Film Milese Milinković „Trenutak: Radost“ koji kroz iskustva četiri žene iz četiri grada otvara pitanja prava na materinstvo žena sa invaliditetom, izazova sa kojima se ove žene susreću, ali i potrebne sistemske društvene podrške.

  Nakon projekcije prisutni su podelili utiske i otvoren je dijalog sa krajnjim ciljem ukazivanja na položaj i život osoba sa invaliditetom u celoj zajednici, sa dodatnim osvrtom na našu lokalnu sredinu u nameri da pošaljemo poruku javnosti i  svim pojedinkama  i pojedincima da mogu dodatno da doprinesu poboljšanju položaja i lakšem suživotu svih nas, a pre svega osoba sa invaliditetom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo