• Pojas glavu čuva!

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Komitet za bezbednost saobraćaja grada Pančeva, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Agencijom za saobraćaj grada Pančeva, organizovao je u petak, 13. novembra 2015. godine, Dan posvećen bezbednosti saobraćaja i niz aktivnosti kako bi se građanima ukazalo na značaj vezivanja pojasa i upotrebe dečjih auto-sedišta u saobraćaju.

  Sa tim ciljem, održano je predavanje medicinskom osoblju o potrebi i opravdanosti upotrebe dečijih sigurnosnih sedišta i ispred jednog pančevačkog vrtića obavljeni su razgovori sa roditeljima o upotrebi dečjih auto-sedišta. Građani su, takođe, imali prilike da isprobaju simulatore direktnog sudara i prevrtanja vozila u periodu od 10:00 do 16:00 časova na platou ispred Gradske uprave.

  Povodom ovih aktivnosti, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja grada Pančeva, zamenik gradonačelnika Saša Levnajić izjavio je:

  „Pre svega nam je cilj da ukažemo na zaštitu najmlađih naših sugrađana, koji su učesnici saobraćaja i da skrenemo pažnju roditeljima, bar u ovom prvom delu današnjeg programa, kako da pravilno izvrše odabir sedišta za decu i da postave dete u sedište, da bi bilo najbezbednije. U drugom delu današnjeg programa svi građani na platou ispred Gradske uprave mogu da probaju simulatore direktnog sudara i simulator prevrtanja vozila i da se na taj način i sami uvere koliko je zaista bitno da koriste sigurnosne pojaseve i da vide koliko, pri malim brzinama koji simulatori pokazuju, taj pojas zaista može život da znači u nekim slučajevima. I u trećem delu današnjeg programa predvideli smo da u jednom od gradskih vrtića naši obučeni volonteri nakon današnje obuke odu i da izvrše pregled na koji način roditelji koji uzimaju decu iz vrtića postavljaju decu u sedišta, koliko njih koristi sigurnosna sedišta i da na osnovu toga dobijemo neki podatak, kako to sve izgleda u praksi. Nakon toga ćemo uraditi analizu i svakako da će Komitet izaći sa konkretnim podacima, rekao je predsednik Komiteta Saša Levnajić i najavio još akcija u narednom periodu, sa ciljem da se građanima ukaže na značaj bezbednosti u saobraćaju.”

  Načelnik Odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja RS Duško Pešić izjavio je:

  „Statistike, nažalost, pokazuju da smo daleko od razvijenih evropskih zemalja po procentu upotrebe pojasa. Istraživanja koja su sprovedena u maju mesecu govore da je upotreba pojasa na prednjem sedištu 72,2 procenta. Podsetiću vas da je u razvijenim evropskim zemljama kao što su Švedska, Holandija, Danska, 98, 97 procenta upotreba pojasa na prednjim sedištima. Ono što je još mnogo više poražavajuće, jeste upotreba pojasa na zadnjim sedištima, koja je, po poslednjim istraživanjima, negde ispod 7 procenata, a u razvijenim zemljama je iznad 95 procenata. Tako da ovakve aktivnosti koje organizujemo mi u Upravi koristimo da ukažemo na značaj vezivanja pojasa. Ono što takođe želim da istaknem, da smo po pitanju sedišta na veoma niskom nivou, dakle, negde, ako govorimo o sedištima za decu do tri godine i kada uzmemo u obzir decu od četiri do 12 godina, možemo reći da tek svako četvrto dete koristi zaštitni sistem. I istraživanja, upravo kakva ćemo danas u Pančevu raditi, govore da više od 90 procenata roditelja ne koristi pravilno sedište.”

  Instruktorke Marijana Jovanović i Ivana Marković iz Centra za promociju bezbednosti  držale su obuku medicinskom osoblju iz Doma zdravlja Pančevo i vrtića predškolske ustanove „Dečja radost“, u okviru projekta „Vozim se bezbedno“, koji sufinansira Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Poručile su da se deca niža od 150 santimetara ne mogu pravilno vezati pojasom, zbog čega je važno da budu smeštena u dečje auto-sedište koje odgovara njihovom uzrastu. Tri najčešće greške sa kojima se instrukturi susreću prilikom besplatnih pregleda auto-sedišta jesu da auto-sedište nije dobro postavljeno u automobil, da dete u njemu nije pravilno vezano i da auto-sedište ne odgovara uzrastu deteta.

  Edukacija medicinskog osoblja, razgovori sa roditeljima, simulatori direktnog sudara i prevrtanja vozila, stručnjaci koji su bili na raspolaganju građanima, početak su nove prakse Komiteta za bezbednost saobraćaja, sa ciljem da se Pančevkama i Pančevcima približe sve teme, razjasne nedoumice i daju saveti u vezi sa bezbednošću u saobraćaju.

  Komitet za bezbednost saobraćaja grada Pančeva, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Agencijom za saobraćaj grada Pančeva, organizovao je u petak, 13. novembra 2015. godine, Dan posvećen bezbednosti saobraćaja i niz aktivnosti kako bi se građanima ukazalo na značaj vezivanja pojasa i upotrebe dečjih auto-sedišta u saobraćaju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo