• Održan Konzularni dan u organizaciji Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ Pančevo

  U četvrtak 23. maja pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ bilo je domaćin visokoj delegaciji slovenačke Ambasade u Beogradu u okviru programa pod nazivom Konzularni dan, koji se povremeno organizuje u Pančevu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Održan Konzularni dan u organizaciji Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ Pančevo
  Foto: Logarska dolina

  Slovence u Pančevu posetile su Goranka Krošelj, zamenica ambasadora, i Kristina Kliner, generalna konzulka. U zvaničnom delu programa posete za zainteresovane članove u svečanoj sali pančevačkog Narodnog muzeja organizovan je razgovor generalnom konzulkom, na teme od interesa za članove Udruženja. Razgovaralo se o uslovima za dobijanje slovenačkog državljanstva, radnih i boravišnih viza kao i uslova za zaposlenje, studiranje i stručno usavršavanje.

  U nastavku dana Goranka Krošelj i Kristina Kliner su obišle galerije i postavke u Narodnom muzeju uz stručno vodstvo direktora Miroslava Birclina, a organizovan je i radni sastanak sa Marijom Jević, gradskom većnicom za kulturu i omladinu, kome je prisustvovao i Josip Veber, predsednik Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“.

  Na sastanku je istaknut značaj kulturne saradnje i podrške koje pančevačko Udruženje Slovenaca ima od kulturnih institucija Pančeva. Marija Jević je tom prilikom naglasila da grad Pančevo već duži niz godina kroz projekte pomaže rad ne samo ovog udruženja već i ostalih udruženja nacionalnih manjina, i da će se ta saradnja i pomoć nastaviti. Jević je takođe istakla da je veoma zadovoljna da pančevačko Udruženje Slovenaca pored raznovrsnih kulturnih programa aktivno radi na povezivanju pančevačkih osnovnih i srednjih škola sa slovenačkim školama u Ptuju i ostalim slovenačkim gradovima.

  Nakon prijema u muzeju, predstavnice Ambasade su obišle prostorije Udruženja Slovenaca na Tamiškom keju, kulturne znamenitosti Pančeva, katoličku i pravoslavnu crkvu, šetalište na Tamišu, gradski park, a nakon toga i Turističku organizaciju Pančeva. Zatim je usledila poseta RTV Pančevo gde je predstavljen plan rada za emisiju „Slovenci smo“, prvu i za sada jedinu emisiju na slovenačkom jeziku u Srbiji, koja se emituje na ovoj televiziji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo