• Ojačavanje vetrozaštitnih pojaseva

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Pošumljavanje i ozelenjavanje se u južnom Banatu redovno sprovodi na obalama Tamiša, u blizini kulturnih i sportskih objekata, kao i u zelenim tampon- -zonama duž puteva.

  Širom južnog Banata traje pošumljavanje površina u naseljima, a duž atara se popunjavaju stari i podižu novi vetrozaštitni pojasevi. U Opovu i selu Sefkerin, gde je još jesenas posađeno nekoliko stotina sadnica drveća, nastavljena je realizacija projekta „Posadi svoj hlad”, ekološke organizacije „Let’s do it Serbia”, uz podršku lokalna samouprave.

  Parkovi Sakula i Baranda, u dve akcije, dobili su još 150 komada crvenog hrasta, po 75 u svakom mestu, uz učešće većeg broja mladih volontera i meštana. Takođe, u okviru projekta „Podizanje poljozaštitnog pojasa duž lokalnog puta Baranda – Sakule”, koji je sufinansiralo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, popunjavani su vetrozaštitni pojasevi. Predviđena je sadnja ukupno 2.000 sadnica na deonici puta u dužini od 4,1. kilometra. U prvoj akciji, zaposleni u Opštinskoj upravi Opova, kao i radnici javnih ustanova i preduzeća, posadili su polovinu planiranog broja sadnica.

  „Na potezu deonice puta Baranda–Sakule, sadili smo sibirski brest, čime je podignut novi vetrozaštitni pojas, upravo na ovoj najkritičnijoj deonici. Ukoliko budemo odgovorni i čuvali te sadnice, dobićemo prirodni vetrozaštitni pojas i efikasno neutralizovati snežne nanose, a ovu deonicu puta održavati prohodnom u situacijama obilnijih padavina i naleta košave”, ističe Milan Markov, predsednik opštine Opovo.

  U komšijskoj Jabuci tokom januara je zasađeno 120 sadnica sibirskog bresta i nekoliko desetina tuja i to na više lokacija – ispred stadiona FK „Jugoslavija”, u neposrednoj blizini doma kulture, na potezu priobalja Tamiša, kod Sportsko-rekreativnog centra „Pobeda” i na terenu streljane udruženja lovaca.

  – Iskoristili smo lepo vreme da posadimo prvih 120 sadnica, a biće ih bar još toliko i u narednom periodu. Na našu inicijativu, u susret nam je izašlo JKP „Zelenilo Pančevo” i obezbedilo kvalitetni sadni materijal. Ovu akciju ozelenjavanja vodili su, kao i uvek, radnici našeg komunalnog preduzeću „Vod Kom”, kojima su se pridružili i članovi lokalnog udruženja „Tamiš u Jabuci”, udruženje penzionera, mesna zajednica. i meštani – napominje Slobodan Ilić, predsednik Saveta MZ Jabuka.

  Vetrozaštitni pojasevi su popunjavani i u opštinama Kovačica, na deonici prema selu Padina, dok JKP „Zelenilo” redovno isti posao radi i na teritoriji Pančeva, na trasama puta ka Banatskom Novom Selu, Dolovu i na drugoj strani atara, duž puteva ka Kačarevu i Glogonju.

  Pošumljavanje i ozelenjavanje se u južnom Banatu redovno sprovodi na obalama Tamiša, u blizini kulturnih i sportskih objekata, kao i u zelenim tampon- -zonama duž puteva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

  Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]