• PADINA: Prva nagrada za maketu i model fabrike biogasa

  Na takmičenju „Energija je svuda oko nas“ koje u saradnji sa Centrom za primenu nauke i razvoj podržava i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje Benjamin Galas, učenik osmog razreda Osnovne škole iz Padine osvojio je prvo mesto za model i maketu fabrike biogasa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PADINA: Prva nagrada za maketu i model fabrike biogasa
  Foto: 013info

  Cilj ovog projekta je da se deca u osnovnim školama podstaknu da razmišljaju, ali i da uče što više o obnovljivim izvorima energije i o njenom racionalnom trošenju. Benjamin Galas sa svojim nastavnikom hemije više od mesec dana je radio maketu fabrike biogasa koja upotrebom biljnih otpadaka proizvodi biogas, a ispitivali su pomoću nekoliko eksperimenata i različitih hemijskih supstanci hemijska i fizička svojstva zelene energije.

  Sa ovim radom hteli smo da pokažemo da postoje fabrike koje ne zagađuju i koje su korisne. Na primer ova fabrika biogasa mogla bi u budućnosti da zameni svo štetno gorivo”, objašnjava Benjamin Galas, učenik 8. razreda O.Š. „Maršal Tito“ iz Padine.

  U Osnovoj školi u Padini na časovima hemije sve više deci se ukazuje na značaj obnovljivih izvora energije koja će biti sve traženija.

  Veoma je važno da vide da biogas predstavlja budućnost u ekologiji i da je to veoma važno za razvoj čovečanstva. Kroz razne eksperimente u školi pokušavamo da privučemo učenike i oni na ovaj način mogu da postanu svesni da klima oko nas trpi i da se menja”, navodi Jano Sabo, nastavnik hemije u O.Š. „Maršal Tito“ iz  Padine.

  Nagrađeni učenik sa svojim drugarima u školi već sada je svestan značaja zaštite životne sredine i veoma je zainteresovan za razne projekte koji mogu doprineti njenom očuvanju:

  Trebalo bi da se više koriste eko-stvari, da se koriste manje zagađujuća goriva, fabrike, da se ne baca otpad u okean i da se spreče te stvari koje uništavaju planetu. To mi se baš ne sviđa”, ističe Benjamin Galas.

  Foto: 013info

  Đaci iz O.Š. „Maršal Tito“ učestvovali su i prošle godine na ovom takmičenju i sa modelom i maketom vetrenjača osvojili su drugo mesto.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

  Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]