• Pančevci među najboljima – Mladi inovatori našli rešenja za lokalne probleme

  Pet timova mladih inovatora koji su ponudili rešenja za primenu nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike kako bi se rešili lokalni problemi izabrani su za pobednike prvog „STE(A)M“ izazova u Srbiji. Timovi „Nije kompot nego kompost“ Prve tehničke škole iz Kragujevca, „Pančevo pametan grad“ Mašinske škole „Pančevo“, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ i Medicinske škole „Stevica Jovanović“ iz Pančeva i „EcoBytes“ Prve kragujevačke gimnazije ponudili su rešenja koja su odabrana kao najbolja u konkurenciji 10 timova u finalu ovog takmičenja koje je održano u Beogradu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pančevci među najboljima – Mladi inovatori našli rešenja za lokalne probleme
  Foto: Pixabay

  „STE(A)M“ izazov je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i Fondacijom Petlja, saopšteno je iz UNDP-a.

  Pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje Aleksandar Jović, obraćajući se učenicima i učenicama, rekao je da su svi finalisti STE(A)M izazova pobednici.

  „Kroz timski rad učinili ste ono čemu teži naše obrazovanje, a to je interdisciplinarnost. STE(A)M izazov je prilika da usvojite nova znanja i veštine, ali i prilika da u praksi primenite ono što ste naučili iz više predmeta. Takođe, nadam se da će ovaj izazov ohrabriti i nastavnike i nastavnice da još više sarađuju u razmeni znanja iz različitih oblasti u cilju povezivanja gradiva različitih predmeta“, istakao je Jović.

  Tim „Nije kompot nego kompost“ iz Kragujevca bavio se problemom velike količine biorazgradivog otpada u školskom dvorištu koji može biti pretvoren u koristan proizvod – kompost.

  Oni su napravili roto-komposter sa veb aplikacijom za upravljanje kompostom od bio-otpada kojom korisnici mogu pratiti stanje komposta i primati obaveštenja o bilo kakvim neispravnostima, što ceo proces čini efikasnijim.

  Tim „Pančevo pametan grad“ izradio je inovativno rešenje koje obuhvata praćenje kvaliteta, temperature i vlažnosti vazduha, kao i brzine i smera vetra putem senzora. Druga komponenta su upozorenja (alarmi) o rizičnim koncentracijama opasnih materija, koja se šalju korisnicima putem mobilne aplikacije za android uređaje u vidu notifikacija.

  Tim „EcoBytes“ iz Kragujevca takođe je radio na unapređenju kvaliteta vazduha u gradu, a rešenje ovog tima je bioreaktor koji predstavlja ekosistem jednoćelijskih algi smeštenih u staklenu posudu, koje proizvode kiseonik, u zamenu za ugljen – dioksid, čija je povećana koncentracija posledica zagađenosti.

  Bioreaktor poseduje i solarni panel koji napaja pumpu i lampu neophodnu za njegov rad.

  Pobednička rešenja će nastaviti da služe lokalnoj zajednici iz koje dolaze, uz mogućnost primene i u drugim lokalnim sredinama.

  „Sa sve bržim razvojem tehnologije, koji je trenutno predvođen razvojem veštačke inteligencije, otvaraju se potpuno novi frontovi primene u raznim oblastima. Ovaj STE(A)M izazov je upravo usmeren ka popularizaciji korišćenja tehnologije za rešavanje konkretnih svakodnevnih problema“, istakao je direktor Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević.

  Na konkurs, raspisan u oktobru 2023. godine, prijavilo se ukupno 35 školskih timova iz cele Srbije, koji su uz podršku svojih nastavnika identifikovali probleme u svojim lokalnim sredinama i za njihovo rešavanje osmislili inovativna rešenja koja se baziraju na upotrebi podataka, uz primenu STE(A)M disciplina, kao i tehnologija poput veštačke inteligencije, interneta stvari (IoT), blokčejna i robotike.

  Portfolio menadžerka za digitalne inovacije u UNDP-u Jelena Ružičić, zahvalila se nastavnicima i nastavnicama na svoj podršci koju su pružili učenicima i učenicama u izradi inovativnih rešenja i naglasila da joj je posebno drago što su svi timovi mešoviti, i u svakom timu ima devojčica.

  Za učešće u finalu izazova odabrano je deset školskih timova iz Mašinske, Elektrotehničke i Medicinske škole iz Pančeva, Tehničke škole Pirot, Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, Aleksinačke gimnazije, Gimnazije „Sveti Sava“ iz Požege, Gimnazije Vrnjačka banja, i po dva tima iz Prve kragujevačke gimnazije i Prve tehničke škole Kragujevac.

  Oni su imali osam nedelja da razviju svoja rešenja, a za to vreme su na raspolaganju imali finansijsku, mentorsku i stručnu podršku projektnih partnera za realizaciju svojih ideja.

  Stručni žiri koji je izabrao tri pobednička rešenja činili su istaknuti predstavnici iz IT sektora, privrede i ministarstva prosvete.

  Tri pobednička tima nagrađena su jednodnevnom posetom relevantnim akterima startap ekosistema u Beogradu, a članovi pobedničkih timova, kao i njihovi nastavnici, dobili su vaučere za kupovinu kompjuterske opreme u iznosu od 300 dolara za svakog člana tima.

  Pored tri pobednička rešenja, u finalu su predstavljeni i načini za rešavanje problema izlivanja reka pomoću senzora i IoT tehnologije, akustični senzori za smanjenje buke u školama, rešenje za zalivanje javnih zelenih površina na daljinu, aplikacija za procenu pogodnosti zemljišta za gajenje maline, rešenje koje nudi senzore za detekciju kvaliteta vazduha, kao i rešenje za praćenje budnosti vozača u cilju prevencije saobraćajnih nesreća.

  STE(A)M izazov je organizovan u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija ka radnoj snazi budućnosti“, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i Fondacijom Petlja, uz podršku Vlade Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]