• PANČEVO: Izložba „Čija je mustra bečka” u OŠ „Miroslav Mika Antić“

  Izložba Austrijskog kulturnog foruma „Čija je mustra bečka” otvorena je u Osnovnoj školi Miroslav Mika Antić u Pančevu. Izložba predstavlja reči koje su usvojene u srpskom jeziku a zapravo su austrijacizmi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Izložba „Čija je mustra bečka” u OŠ „Miroslav Mika Antić“
  Foto: 013info

  Cucla, bankomat, špajz, karfiol samo su neke od mnogobrojnih reči koje svakodnevno koristimo a koje nisu iz našeg jezika. Upravo o njima ali i o tome kako se reči prenose iz jednog u drugi jezik govori izložba “Čija je mustra bečka”, koja je predstavljena pančevačkim učenicima. Pojmovi ispisani na plakatima deo su nemačkog jezika, ali sa osobenostima koje se mogu čuti samo u Austriji. 

  – Reč za koju nisam znao da je iz nemačkog jezika je šljampav, inače izložba mi se svidela jer smo dosta naučili o nemačkom jeziku a i srpskom, kaže Mijat Stanojević učenik. 

  – Nemački i srpski jezik su povezani, nisam znala da je paradajz nemačka i srpska reč, navodi Natalija učenica petog razreda.

  U pitanju je putujuća izložba Austrijskog kulturnog foruma. 

  – U srpskom jeziku ima na hiljade reči austrijskog porekla, mada su ih ljudi sve manje i manje svesni. Ova izložba pokušava na jedan zabavan način da nas podseti na njih. Izložba se uspešno prezentuje već više od godinu dana i predstavljena je u više od 20 mesta u Srbiji, time je omogućeno da je pogleda više od 10.000 posetilaca. Uvek su reakcije pozitivne, kada vide neku reč kažu nismo znali da je ona austrijskog porekla, ističe Amadeus Faltajner direktor Austrijskog kulturnog foruma. 

  – Ova izložba nije namenjena samo našim učenicima, već svim Pančevcima i šire, zato pozivam sve da dođu u našu školu pogledaju izložbu mislim da će se iznenaditi i podsetiti nekih reči koje se više toliko ne koriste,  kaže Dragana Jovanović nastavnica nemačkog jezika u OŠ “Miroslav Mika Antić”.

  Izložba će u holu Osnovne škole “Miroslav Mika Antić” biti postavljena do kraja oktobra. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Meštani Bavaništa protiv prodaje šume na obodu sela

  Meštani Bavaništa protive se prodaji šume na 42 hektara, koja se nalazi na obodu njihovog sela, jer strahuju da bi novi vlasnik mogao da je poseče, pa bi oni ostali bez korisne zaštite od vetra, […]

  PANČEVO: Koja mesta su bezbedna za kupanje i rekreaciju

  Na osnovu Ugovora o vršenju usluge ispitivanja kvaliteta površinskih voda Tamiš, Dunav, Ponjavica, kupalište u Ivanovu, jezero u Kačarevu: zaključenog između Gradske uprave grada Pančeva i […]