• PANČEVO: Kakav je kvalitet vode na kupalištima – samo jedno mesto se preporučuje za rekreaciju

  Na osnovu Ugovora o vršenju usluge ispitivanja kvaliteta površinskih voda Tamiš, Dunav, Ponjavica, kupalište u Ivanovu, jezero u Kačarevu od 29. maja 2024. godine, zaključenog između Gradske uprave grada Pančeva i Zavoda za javno zdravlje Pančevo, Zavod za javno zdravlje Pančevo i ove godine u letnjoj sezoni vrši redovno ispitivanje kvaliteta voda koje se koriste za kupanje i rekreaciju na sledećim lokacijama:

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Kakav je kvalitet vode na kupalištima – samo jedno mesto se preporučuje za rekreaciju
  Foto: 013info

  – reka Tamiš – kupalište u Pančevu, Glogonju i Jabuci;

  – reka Dunav – kupalište „Bela Stena“ (levo i desno od špica);

  – Ponjavica – kupalište u Omoljici i Banatskom Brestovcu;

  – kupalište u Ivanovu;

  – jezero u Kačarevu.

  Definisan obim mikrobioloških analiza je: fekalne koliformne bakterije, ukupne koliformne bakterije, crevne enterokoke i broj aerobnih heterotrofa, a definisan obim fizičko-hemijskih analiza je: temperatura, pH, suspendovane materije, rastvoreni kiseonik, zasićenost kiseonikom, BPK5, HPK, nitrati, nitriti, amonijum jon,ukupan azot,, ortofosfati, ukupan fosfor, sulfati hloridi, određivanje ukupnog ostatka posle isparenja na 105oC,(ukupna mineralizacija), elektroprovodljivost na 20oC,arsen, ukupni hrom, bakar, gvožđe, cink, olovo, kadmijum, živa i nikl, anjonski deterdženti.

  Na osnovu rezultata i obavljenih laboratorijskih ispitivanja i stručnog razmatranja može se zaključiti sledeće:

  Kupališta reke Tamiš u Pančevu, Jabuci i Glogonju, reke Dunav – Bela stena levo i desno od špica, kupališta Ponjavice u Omoljici, kupališta u Ivanovu i kupalište u Kačarevu se  ne preporučuju za kupanje i rekreaciju.

  Kupalište Ponjavice u Banatskom Brestovcu se može koristiti za kupanje i rekreaciju.

  Sa mikrobiološkog aspekta prema Uredbi o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje (²Sl.glasnik RS², br. 50/2012), voda na svim mernim mestima zadovoljava uslove za kupanje i rekreaciju.

  Indeks kvaliteta vode kupališta u Omoljici, Ivanovu, jezeru u Kačarevu je loš, a na ostalim mernim mestima dobar. 

  Rezultate možete videti OVDE.

  Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije procenjen rizik obolevanja od gastrointestinalnih i akutnih febrilnih respiratornih bolesti zbog kupanja u odnosu na mikrobiološki kvalitet vode (broj crevnih enterokoka) za vodu kupališta Ponjavice u Omoljici je mali, za vodu kupališta u Ivanovu, Tamiša u Pančevu, Jabuci i Glogonju je umeren, za vodu Ponjavice u Banatskom Brestovcu, Dunava na Beloj steni levo od špica i jezera u Kačarevu je srednji, a za vodu Dunava na Beloj steni desno od špica rizik je visok.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  PANČEVO: U petak tretman suzbijanja odraslih komaraca

  Društvo za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju EKO-SAN PLUS D.O.O. izvršiće tretman suzbijanja odraslih komaraca, na teritoriji Pančeva, u petak, 5. jula, ukoliko se za to stvore povoljni […]