• PANČEVO: Kuvana jela za hiljadu korisnika narodne kuhinje – od čega se sastoji obrok i ko ima prava na njega

  U Pančevu i naseljenim mestima ima hiljadu korisnika narodne kuhinje. Od septembra prošle godine svi korisnici prava na narodnu kuhinju u Pančevu i devet naseljenih mesta, ostvaruju pravo na topli kuvani obrok preko Crvenog krsta Pančevo, za razliku od prethodnog perioda kada su korisnici u naseljenim mestima ostvarivali pravo na pakete sa namirnicama, na mesečnom nivou.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Kuvana jela za hiljadu korisnika narodne kuhinje – od čega se sastoji obrok i ko ima prava na njega
  Foto: Pixabay

  Podsetimo, Skupština grada Pančeva je na sednici održanoj 10. jula 2023. godine donela odluku o izmenama i dopunama odluke o socijalnoj zaštiti građana, kojom je Crveni krst Pančevo određen za realizaciju Programa Narodne kuhinje. Do tada je Gerontološki centar Pančevo pripremao i distibuirao između 250 i 300 kuvanih obroke za korisnike Narodne kuhinje u gradu, a za korisnike prava na Narodnu kuhinju u naseljenim mestima je vršio distribuciju paketa sa određenim namirnicama na mesečnom nivou.

  Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo, navela je za 013info da je od 1. septembra, na osnovu preuzetih evidencija Centra za socijalni rad, od strane Crvenog krsta Pančevo, konstatovano da pravo na Narodnu kuhunju u septembru mesecu ostvaruje 799 lica, u gradu i naseljenim mestima.

  Na osnovu evidencije vođene prilikom preuzimanju obroka, na punktovima u mesnim zajednicama u devet naseljenih mesta grada Pančeva, konstatovano je da je u septembru povećan broj lica koja su se obratila sa molbom da budu uključena u obroke narodne kuhinje zbog svoje trenutne teške materijalne situacije koja ih je zadesila. Crvenom krstu Pančevo direktnim podnošenjem zahteva se lica takođe obraćaju sa istom potrebom. Sva lica su uključena u podelu besplatnih humanitarnih obroka i već se tokom septembra meseca povećao broj korisnika narodne kuhinje što i sada iznosi 1.000 lica, pojasnila je ona.

  Milica Todorović istakla je da je usluga narodne kuhinje znatno unapređena i u potpunosti u skladu sa činjenicom da nije u pitanju samo jelo već mnogo više od toga, u socijalnom i humanom pristupu korisnicima.

  Besplatno korišćenje toplog obroka je velika humanitarna podrška građankama, građanima i njihovim porodicama koje je sticaj okolnosti doveo u takvu situaciju da su ostali bez materijalnih sredstava za osnovne životne potreba, pa i za hranu. Odluka grada Pančeva na ovakav pristup zaštite i podrške licima koja se nađu u stanju socijalne potrebe je od nemerljivog značaja. Ukazano poverenje od strane odgovornih lica Grada je velika obaveza za organizaciju Crvenog krsta Pančevo ali još više zajednička obaveza da osluškujemo potrebe ove kategorije ljudi čiji život ni malo nije lak, a još teže pada deci iz razumljivih razloga, kaže naša sagovornica.

  Upitana ko ima prava na narodnu kuhinju, sekretarka Crvenog krsta rekla je da je odlukom o socijalnoj zaštiti građana grada Pančeva definisano da Centar za socijalni rad izdavanjem rešenja o priznatom pravu na korišćenje Narodne kuhinje identifikuje lice kao korisnika navedene usluge, dok Crveni krst Pančevo tokom trajanja prava na usluge prati realizaciju i ukazuje Centru na eventualne promene od uticaja na priznato pravo.

  Odlukom se Centar obavezuje da Crvenom krstu dostavlja podatke o svim izmenama koje se odnose na broj korisnika Narodne kuhinje.

  Pored toga, Komisija za socijalna pitanja Crvenog krsta Pančevo po zahtevu lica, a na osnovu pravilnika o uključivanju lica u humanitarni obrok narodne kuhinje Crvenog krsta Pančevo, odgovara na iste i na osnovu utvrđenih kriterijuma lica se uključuju u humanitarni obrok Narodne kuhinje Crvenog krsta Pančevo.

  Takođe, jedan broj korisnika, na osnovu rešenja Centra za socijalni rad ostvaruje pravo na distribuciju besplatnih obroka narodne kuhinje na kućnu adresu koju vrše gerontodomaćice angažovane u Klubovima za odasla i stara lica.

  Kuvani obrok se priprema po standardima koji su propisani za ovakav oblik socijalne zaštite.

  Obrok se sastoji od 250 grama hleba i 0,5 litara kuvanog jela, energetske vrednosti od 1.100 do 1.300 kalorija po korisniku i deli se za šest dana u nedelji. Jednom u nedelji, petkom, isporučuje se suv obrok za naredni dan.

  Jednom mesečno utvrđuje se raspored jela koja će se pripremati po danima distribucije. Svaki obrok sadrži čisto belo meso ili mesne prerađevine u zavisnosti od vrste jela i u propisanim standardima za ovakav oblik socijalne zaštite.

  Organizacija Crvenog krsta Pančevo, kao humanitarna organizacija u skladu sa svojim nadležnostima i javnim ovlašćenjima nastoji da pronalazi, motiviše i podstakne donatore kako bi jelovnik Narodne kuhinje bio što raznovrsniji, obogaćen voćem, povrćem, proizvodima od mleka namenjenim za prehranu odojčadi i dece, u čemu uspeva, iako je od 1. septembra 2023. preuzela i ovaj vid brige o socijalno ugroženom stanovništvu. Kroz Banku hrane Beograd i Banku hrane Vojvodine omogućeno nam je prikupljanje voća, povrća i različitih namirnica u prodajnim objektima Maksi, kompanije Delez, što je od izuzetnog značaja, te na ovaj način prikupimo sada već 1.500 kilograma namirnica na mesečnom nivou i svakodnevno ih distribuiramo na punktove za podelu obroka u gradu i naseljenim mestima.

  Milica Todorović je dodala da su zbog praznika i neradnih dana, na osnovu odobrenja dodatnih sredstava, za korisnike narodne kuhinje pripremljene konzervirane namirnice, hleb sa produženim rokom trajanja, po 10 jaja za svakog člana porodice korisnika obroka kao i prigodni paketići za decu.

  – Namera nam je bila da praznična atmosfera koja se već sada svuda oko nas oseća bude prisutna i u domovima o kojima Crveni krst Pančevo i Grad Pančevo i dodatno brinu, zaključila je naša sagovornica.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo