• PANČEVO: Ne paliti vatru na otvorenom

  Spaljivanjem biljnih ostataka često dolazi do nekontrolisanih požara, koji nanose veliku štetu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Ne paliti vatru na otvorenom
  Foto: Pixabay

  Zbog povećanog broja požara na otvorenom, Odeljenje za vanredne situacije u Pančevu apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta.

  Požari u blizini saobraćajnica ugrožavaju bezbedno obavljanje saobraćaja i zbog dima može doći do smanjene vidljivosti na putu, a samim tim i do saobraćajnih nezgoda. Podsećamo građane da, ukoliko primete požar, što pre obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193„, apeluje Područna policijska uprava Pančevo.

  Imajući u vidu povećan broj požara na otvorenom, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, hitno je naložio, preko svojih organizacionih jedinica, stupanje u kontakt sa komandantima štabova za vanredne situacije i inicirao hitne sednice lokalnih štabova. Na sednicama će članovi biti upoznati sa trenutnom situacijom vezanom za povećanje broja požara na otvorenom prostoru, opasnostima koje mogu nastati i biti predloženo i pokrenuto sprovođenje mera i aktivnosti za zaštitu života i imovine.

  Područna policijska uprava navodi da je za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara, kojom je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena kazna od 300.000 do milion dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

  Odeljenje za vanredne situacije u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Takođe, loženje vatre u šumi i na 200 metara udaljenosti od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima. U skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe, za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara”, saopšteno je iz PPU Pančevo.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]