• Pančevo: Održan Marš sećanja u organizaciji Odreda izviđača“ Crne rode“

  U Pančevu je, tokom vikenda, Odred izviđača ,,Crne rode“ organizovao svoj VI Acin Memorijal ,,MARŠ SEĆANJA“. Učestvovalo je 19 odreda izviđača iz Srbije i gosti iz Bosne i Hercegovine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pančevo: Održan Marš sećanja u organizaciji Odreda izviđača“ Crne rode“
  Foto: Crne rode
  Domaćin takmičenja bila je OŠ „Miroslav Mika Antić“ a deca su, prvog dana, u zavisnosti od uzrasta i kategorije izvidjača (radoznalci, poletarci i pčelice, mladji izvidjači i planinke, stariji izvidjači i planinke i brdjani) pokazali umeće u prvoj pomoći, čvorologiji ( deca su vezbala čvorove i učili jedni od drugih kako da ih vežu i primene), pravili su izviđački kalendar, družili se uz zagonetke a bio je organizovan i orjentiring na kojem je učestvovalo 40 ekipa u 3 kategorije.
   
  U nedelju je održan MARŠ SEĆANJA.
  U 9 sati nakon postrojavanja i obraćanja načelnika saveza izvidjača Srbije Marka Ivoševića, kolonu je poveo komadant marša Miloš Jakovljević ka prvom odredištu kasarni Rastko Nemanjić. Kolona od 200 učesnika izvidjača i 50 učenika medicinske škole Pančeva sa 2 nastavnice je prošla kroz naselja Strelište, Teslu i Kotez  do kasarne gde ih je dočekao potpukovnik Goran Vidaković, ispred komande 72. brigade za specijalne operacije. Predstavnici odreda i dva gosta polozili su venac i izvidjačku maramu u čast svim veteranima.Vojnici specijalne 72. brigade su učesnike posluzili toplim čajem.
  Kolona je zatim nastavila ka krajnjem odredištu do ,,Stratišta“. Kod spomenika su kolonu marša dočekali predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančeva kao i Srdjan Božovic iz pančevačkog muzeja koji su pričali o istoriji i dogadjajima za koje je povezan spomenik.
  Kolonu marša su obezbedjivali : patrola Crvenog krsta Pančeva koja izvidjačima pomaže u svim aktivnostima, veterani 72. brigade koji su bili rasporedjeni celom dužinom kolone zbog bezbednosti učesnika i policija koja je pomogla da obezbedi pešačke prelaze i svaku neobezbedjenu putanju učini bezbednom zbog saobraćaja.
  Od spomenika do škole  bio je obezbeđen kombi prevoz za sve učesnike putem projekta ekologije ,,Izvidjaci na 3 eko baze Pančeva“.
   Za to vreme,najmlađi, deca uzrasta od 5 do 10 godina, u školi su pravili heroja od plastelina i družili se uz razne izvidjačke igre.

  Dvodnevno druženje je završeno podelom zahvalnica učesnicima,sponzorima i prijateljima odreda.

  Na zatvaranju su predstavnici kabineta Ruskog vojnog ATS  za rucak zajedno sa učesnicima  pravili rusko tradicionalno jelo heljdinu kašu sa mlevenim mesom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Knjige i časopisi na poklon za Dan maternjeg jezika

  Želja i cilj organizatora – Novinsko-izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar” – jeste promocija čitanja na maternjem jeziku i skretanje pažnje na važnost jezičke […]

  PADINA: Prva nagrada za maketu i model fabrike biogasa

  Na takmičenju "Energija je svuda oko nas" koje u saradnji sa Centrom za primenu nauke i razvoj podržava i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje Benjamin Galas, učenik osmog razreda Osnovne […]