• PANČEVO: Radovi na zgradi Zavoda za javno zdravlje konačno se privode kraju

  Pančevački Zavod za javno zdravlje oduvek radi u prostorijama koje nisu njihove i ne ispunjavaju sve neophodne uslove za rad. Nova zgrada započeta je da se gradi još 2008. godine, a radovi se konačno privode kraju. Finansirana je prvo sredstvima Pokrajine, a kasnije republičke Vlade.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Radovi na zgradi Zavoda za javno zdravlje konačno se privode kraju
  Foto: 013info

  Još pre sedam godina, kada je započeta rekonstrukcija internističkog bloka u Opštoj bolnici Pančevo, radnici Zavoda za javno zdravlje, koji su tamo imali prostorije, premestili su se u deo objekta Očne bolnice. Opet kao podstanari, u starim zgradama, gde nema dovoljno kancelarija za sve službe, pa neke koriste i mobilne kontejnere. Najveći problem imaju dve laboratorije, hemijska i mikrobiološka.

  Jelena Gluvakov, rukovodilac mikrobiološke laboratorije rekla je za RTS:

  – Nije uslovan jer smo mi pokrajinska ustanova i obuhvatamo ispitivanja iz celog južnobanatskog regiona, a smešteni smo u izuzetno malom prostoru i mi smo jedini Zavod u celoj Srbiji koji nema svoju zgradu.

  U hemijskoj laboratoriji ispituje se ispravnost vode, vazduha, hrane i predmeta opšte upotrebe, a zaposleni imaju kontakt sa agresivnim hemikalijama. Trebalo je naći rešenje za izduvne gasove.

  Sanja Božović, rukovodilac hemijske laboratorije, izjavila je:

  – Pomoću posebnog sistema izvode se izvan Zavoda, a s obzirom na to da su ovi uslovi nenamenski, to je predstavljalo veliku prepreku da se osposobi, kako bi mogli da zadovoljimo te osnovne uslove za bezbednost i rad ljudi.

  Ovaj usporen i otežan rad trebalo bi da se okonča za nekoliko meseci, kada se očekuje da nova zgrada konačno bude završena. Fasada je sređena, kao i veliki deo unutrašnjih radova. Ostalo je da se urade plafoni i podovi, postave vrata, dovrše instalacije. Ali će najzad sve službe, u tri puta većem prostoru od onog koji se trenutni koristi, imati dovoljno prostora za rad.

  Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo, navela je:

  – Svakako će jako puno olakšati, zato što je objekat namenski građen, po svim standardima, za sve službe koje Zavod ima, a pogotovo je akcenat stavljen na dve značajne laboratorije, to je mikrobiološka i hemijska.

  Zavod će opremu koju ima preneti u novu zgradu, ali će biti potrebna dodatna sredstva za nameštaj i digestore, koji su najvažniji uređaji za rad.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo