• PANČEVO: Škola velikog srca za mališane obolele od raka

  Iz pančevačke škole „Mara Mandić”, specijalizovane za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, poručuju da svako može da pruži podršku drugome.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Škola velikog srca za mališane obolele od raka
  Foto: 013info

  Svake godine, od 2018. do 2022, u Južnom Banatu je troje do šestoro dece uzrasta do 19 godina obolevalo, a jedno dete umiralo od malignih bolesti. To je, prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, nešto manje nego u prethodnom petogodišnjem periodu (2013–2017), kada je prosečno registrovano šestoro novoobolelih i dvoje umrlih godišnje. Najčešći maligni tumori kod dece u Južnobanatskom regionu su akutne leukemije i limfomi, zatim maligne bolesti lokalizovane na mozgu, kostima, mekim tkivima, bubrezima, polnim organima i žlezdama, kažu podaci objavljeni povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka, koji je u Pančevu posebno obeležila ŠOSO „Mara Mandić” uz podršku Zavod za javno zdravlje.

  U najvećem gradskom parku „Narodna bašta”, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić”, specijalizovana za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, organizovala je humanitarnu akciju prodaje radova, broševa i magneta, koje su učenici izradili sa svojim nastavnicima. Cilj je bio prikupiti što više novca za podršku rada Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (Nurdor).

  „Prošle godine smo sakupljali igračke i donirali ih ovom udruženju, a ove smo želeli da svojim trudom napravimo radove koje ćemo ponuditi sugrađanima, u zamenu za dobrotvorni prilog. Održane su dve radionice za zaposlene, jedna u školi, druga u Dnevnom boravku ’Neven’, kao i radionice za učenike osnovne i srednje škole, na kojima smo izrađivali magnete i broševe, ali i sa decom razgovarali o značaju empatije i saradnje, razvijali maštu i kreativnost. Njima to mnogo znači jer kroz ovakve humanitarne akcije oni shvataju da su bitni u ovom sistemu i srećni su da mogu da doprinesu lečenju svojih obolelih drugara i vršnjaka. Mi znamo i cenimo pomoć svih dobrih ljudi koji pomažu našoj školi, našim učenicima i njihovim porodicama. Ovom akcijom smo, pored želje da pomognemo navedenom udruženju, hteli da istaknemo da svako, u skladu sa svojim mogućnostima i sposobnostima, može biti dovoljno važan da pruži podršku drugome. Još kada su volja, snaga i zajedništvo kolektiva i učenika kao našeg – granice ne postoje”, napominje za „Politiku” diplomirani defektolog-oligofrenolog Dijana Dimov Dodevski, nastavnica u ŠOSO „Mara Mandić”, poznatoj kao škola velikog srca. Njihovu inicijativu su zdušno podržali zaposleni u Javno-komunalnom preduzeću „Zelenilo Pančevo”, otkupivši sve preostale radove, pa će novac prikupljen ovom akcijom biti uplaćen Nurdoru.

  Međunarodni dan dece obolele od raka ustanovila je Međunarodna konfederacija Udruženja roditelja dece obolele od raka i obeležava se u 88 zemalja širom sveta, a u Srbiji je deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja, na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja. Međunarodni dan borbe protiv raka u detinjstvu promoviše veće poštovanje i dublje razumevanje izazova relevantnih za rak u detinjstvu, koji utiče na decu/adolescente obolele od raka, preživele, njihove porodice i društvo. Takođe ukazuje na potrebu za pravednijim i boljim pristupom lečenju i nezi za svu decu obolelu od raka, svuda. Karcinom je vodeći uzrok smrti kod dece i adolescenata, i širom sveta svake godine dijagnostikuje se kod približno 400.000 dece do 19 godina.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]