• Pančevo: U toku prijavljivanje za besplatnu Omladinsku školu novinarstva

  U toku je prijavljivanje za sedmu generaciju besplatne Omladinske škole novinarstva koju organizuje Udruženje za opštu kulturu i slobodno informisanje „Omnibus”

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pančevo: U toku prijavljivanje za besplatnu Omladinsku školu novinarstva
  Foto: Udruženje "Omnibus"

  Udruženje za opštu kulturu i slobodno informisanje „Omnibus” i ove jeseni će pristupiti realizaciji programa Omladinske škole novinarstva, koju će sve do proleća sledeće godine pohađati sedma generacija polaznika.

  Za svoje mesto u ovom besplatnom novinarskom kursu mogu se prijaviti svi zainteresovani mladi ljudi uzrasta od 15 do 25 godina. Prijave u kojima je potrebno da navedu ime, prezime, godine starosti, zanimanje, razloge zbog kojih žele da pohađaju ovu školu i šta od nje očekuju, kandidati treba da dostave do četvrtka, 2. novembra 2023. godine do ponoći, na e-mail adresu [email protected].

  Tokom devetnaest nedelja i na isto toliko interaktivnih radionica polaznici će steći osnovna znanja o novinarskoj profesiji, o medijskoj pismenosti, upoznati se sa temeljnim zanatskim pravilima i etičkim standardima profesionalnog novinarstva, naučiti bazične praktične veštine, i dobiti šansu da aktivno učestvuju u kreiranju medijskih sadržaja. Pored žurnalističkih radionica u okviru projekta planirano je organizovanje nekoliko događaja s različitom tematikom, kao i posete beogradskim redakcijama.

  Novinarske radionice će se i u ovom ciklusu održavati subotom u prostorijama Medijskog skloništa Pančevo (Ulica Zmaj Jovina 19a). U realizaciji novog projekta će opet učestvovati velika grupa saradnika, novinari sa višedecenijskim iskustvom, dizajneri, IT stručnjaci, aktivisti NVO, i, u ulozi vršnjačkih edukatora, učesnici prethodnih ciklusa novinarskih radionica, koji su po završetku kursa nastavili da sarađuju sa ovom organizacijom i već stekli iskustva samostalnog kreiranja i objavljivanja novinarskih tekstova. Omnibusovci su raspoloženi da sarađuju i sa svim zainteresovanim organizacijama civilnog društva i pojedincima koji dele elementarne vrednosti antifašizma i lokal-patriotizma u cilju unapređivanja našeg zajedničkog životnog prostora, te ih sve ovim putem pozivaju da im se obrate. Svi građani kojima su bliske vrednosti građanskog društva, uzajamnost i solidarnost, antifašizam, tolerancija prema drugom i drugačijem, napredovanje lokalnih zajednica u Gradu Pančevu, podizanje nivoa kvaliteta života građana, dobrodošli su!

  Danas u našem gradu (a i u Srbiji) na delu je skoro pa institucionalno gušenje objektivnog, kritičkog i nezavisnog novinarstva. Ovakvo stanje u medijima direktno ugrožava pravo građana na objektivno i kritičko informisanje, što znači da se „Omnibus” ovim projektom obraća celokupnoj populaciji grada Pančeva, ali i šire. Pokretanjem škole novinarstva omnibusovci nameravaju da potenciraju participaciju mladih kao budućih nosilaca i kreatora medijskog sadržaja, što je u žurnalističkom smislu izuzetno deficitarno na ukupnom medijskom prostoru u državi, a svakako i u našem gradu. Realizacija projekta je značajna i za našu lokalnu zajednicu jer pomaže mladima zainteresovanim za profesionalno novinarstvo da daju svoj doprinos uspostavljanju dijaloga neistomišljenika i razvoju demokratskih odnosa u društvu, navodi se u saopštenju.

  Prostor koji organizatori zamišljaju da stvore treba da bude otvoren i za druge društvene grupe i pojedince koji aktivno rade na rešavanju problema u lokalnoj zajednici. Aktivisti „Omnibusa” smatraju da njihove aktivnosti imaju potencijal povezivanja svih aktivnih učesnika u lokalnoj zajednici, odnosno da edukacija i umrežavanje ima potrebnu snagu i kapacitete da svim građanima, a posebno mladima u Pančevu, omoguće da ostvare svoje potencijale slobodnim izražavanjem i razmenom mišljenja i iskustava. Unapređeni uslova rada internet-radija „Omnibus” (koncept civilnog medija) predstavljaju otvorenu platformu za dalje profesionalno napredovanje mladih novinara i za stvaranje javnog prostora u koji se mogu plasirati različite ideje, što nedostaje gradu. To će biti mesto edukacije, slobodnog i objektivnog informisanja i organizovanja mladih iz lokalne zajednice, kao i svih zainteresovanih pojedinaca i organizacija iz našeg grada, poručuju iz Udruženja „Omnibus“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

  PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]