• Pionirski poduhvat koji je doneo bolji vazduh

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  PANČEVO, 21. jul – Gradski monitoring kvaliteta vazduha je u petnaestoj godini postojanja. Nije lako održavati ga u kvalitetu i stalnom radu, a nije bilo lako ni uspostaviti ga.

  „U Srbiji je sada pravna regulacija bolja. Država usvaja dvogodišnji program zaštite vazduha, pa je i Pančevo usvojilo program rada monitoringa. Tu je praktično definisano šta se i na koliko mesta meri u lokalnoj mreži mernih stanica. U odnosu na prethodni, novi program je bolji, jer smo posle nekoliko godina uspeli da popravimo aparat za merenje totalnog redukovanog sumpora, nabavili smo uređaj za praćenje azotnih oksida, a u postupku je i nabavka za uređaj koji meri benzene, toluene i ksilen” – ističe Milan Glumac, pomoćnik gradskog sekretara za ekologiju.

   

   

  Sistem čiji su koreni još u 2001. godini pati i od nekih boljki. Čine ga aparati i sofisticirani uređaji na više mesta kao i softver koji ih automatski obrađuje.

  „Tu postoji niz delova koji uvek mogu da zakažu. Održavamo ga kako znamo i umemo kroz sistem javnih nabavki. Na zapadu pojedinačni uređaji čija je vrednost i do 30.000 evra menjaju se najkasnije na pet godina. A mi se snalazimo. Nekad nam se desi da istovremeno merači istih materija budu u kvaru pa onda rezultati nisu relevantni” – objašnjava Glumac i dodaje:

  „Po državnim izveštajima zasnovanim i na gradskim merenjima tako je posle 2012. kada smo imali vazduh treće kategorije da je vazduh sledeće dve godine bio prve kategorije što je nerealno i netačno. Po izveštaju za 2015. godinu ponovo smo u 3. kategoriji vazduha. Indirektno to je dokaz da je i gradski automatski monitoring vazduha kompletnije radio” – ocenjuje Glumac.

  Među gradskim ekolozima Milan Glumac je diplomirani pravnik već 12 godina. I privatno spada u ljude aktivno uključene u zaštitu životne sredine. Ističe da je rad gradskog monitoring dao rezultate.

  „Pa jasno je da je vazduh bolji nego pre 5-6 godina. Osim za suspendovane čestice mnogo je manje i jednočasovnih i dnevnih prekoračenja. Svi izveštaji govore, ali i manji broj poziva građana, uostalom to se i organoleptički može utvrditi da je daleko manje prisustva benzena, merkaptana, ugljovodonika, sumpora… Stanje nije idealno ali je problem sveden na prihvatljiv nivo“ – smatra Glumac.

  Gradski monitoring koji se održao pa i razvijao sve ove godine odradio je posao. Bitan je faktor promene jer merenja već nekoliko godina priznaje država a po podacima monitoringa pored građana ravnaju se i fabrike.

  „A sve je počelo 2001. godine kada je uz veliku borbu i zaslugu tadašnje gradonačelnice Borislave Kruške počeo da se uspostavlja sistem na osnovu ugovora o donaciji i saradnji Pančeva i Vlade Italije. Ubrzo su stigla prva tri uređaja za praćenje ugljendioksida koji su postavljeni na tri mesta: ulicu Cara Dušana, u Vojlovicu i Vatrogasni dom. 2003. godine usledilo je krupno proširenje iz donacije a i Pančevo je počelo da ulaže u uređaje i kontejnere. Nešto kasnije počelo se sa monitoringom i u Starčevu. 2009. godine Pančevo je nabavilo specijalizovane kontejnere za merne stanice a u saradnji sa RHMZ-om postavljena je i automatska meteorološka merna stanica. “ – podsetio je Glumac na ključne momente razvoja monitoringa.

   

   

  Sada monitoring prati kvalitet vazduha sa mernih mesta u Starčevu, Vojlovici, ulici Cara Dušana i kod Vatrogasnog doma. Dopunska merenja, van ovog sistema i na lokacijama Strelišta, Nove Mise i Narodne baste za grad obavlja i Zavod za javno zdravlje.

  „Radimo još uvek na starom, prvom softveru. Pa onda i pri nabavci uređaja mora da se vodi računa da mogu taj softver da podrže. Ove godine u planu je nabavka novog softvera pa će onda nadamo se biti lakše” – zaključuje Milan Glumac. 

  V. Đoković 

  PANČEVO, 21. jul – Gradski monitoring kvaliteta vazduha je u petnaestoj godini postojanja. Nije lako održavati ga u kvalitetu i stalnom radu, a nije bilo lako ni uspostaviti ga.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]