• Projekat energetske sanacije stambenih zgrada u Pančevu i još 15 gradova i opština

  Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo je, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), „Javni ESCO projekat“, čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama priključenim na sisteme daljinskog grejanja i prelazak na naplatu prema potrošnji toplotne energije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Projekat energetske sanacije stambenih zgrada u Pančevu i još 15 gradova i opština
  Foto: 013info

  Program predviđa da se bespovratnim sredstvima stambenim zajednicama pokrivaju troškovi pripreme elaborata energetske efikasnosti i odgovarajućih studija, kao i 50 odsto vrednosti investicija, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Preostalih 50 odsto vrednosti investicija građani bi otplaćivali sami, kroz račun za grejanje. Prilikom otplate investicija, vodiće se računa da ukupan iznos godišnjeg izdatka za grejanje i otplate investicija u zbiru ne prelazi ili bude minimalno iznad vrednosti računa koji su stanari plaćali godišnje po paušalnom sistemu pre energetske sanacije.

  Kako se navodi, u toku je priprema javnih poziva za prijavu zainteresovanih stambenih zajednica u 16 gradova i opština. Javni pozivi do sada su raspisani u sedam lokalnih samouprava i to u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pirotu, Užicu, Vranju i Trsteniku. Očekuje se da uskoro javni pozivi budu raspisani i u Čačku, Jagodini, Kraljevu, Negotinu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu, Valjevu i Zrenjaninu.

  Projekat se sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a njegova vrednost iznosi 64,5 miliona evra, od kojih je 50 miliona evra zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija.

  Prema procenama u okviru projekta se energetski sanira više od 500 stambenih zgrada, površine oko milion kvadratnih metara.

  Sprovođenje mera energetske efikasnosti omogućiće uštede energije od više od 35 odsto, odnosno 81.000 MWh godišnje, kao i smanjenje emisija ugljen-dioksida od 20.000 tona CO2 godišnje.

  Pored smanjenja troškova za grejanje, ključni cilj projekta je da se omogući prelazak na naplatu po utrošku svih potrošača koji trenutno plaćaju uslugu grejanja paušalno.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

  PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]