• Prva nagrada za predavanje nastavnice biologije iz Pančeva na festivalu „Science on stage“

  U Beogradu je nedavno održan drugi Nacionalni festival „Science on stage“, koji organizuje Institut za moderno obrazovanje. Među 55 radova prosvetnih radnika, koji su pristigli za takmičenje, prvu nagradu je osvojilo predavanje „Genetika goluba“ Vesne Hlavati Širka, nastavnice biologije iz OŠ „Stevica Jovanović“ u Pančevu. Sa još tri rada sledeće godine će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju u Finskoj.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prva nagrada za predavanje nastavnice biologije iz Pančeva na festivalu „Science on stage“
  Foto: 013info

  Pančevka Vesna Hlavati Širka je nastavnica biologije već 19 godina i ima veliko iskustvo u radu sa decom. Njen zadatak je da komplikovano školsko gradivo prilagodi deci i učini ga zanimljivim. Tako je predavanje o genima i nasleđivanju zamislila kao interaktivnu priču o naslednim osobinama kod golubova.

  Vesna Hlavati Širka, izjavila je za RTS:

  – Aktiviram ih na različite načine, da spoje malo umetnost, bojenje, i da razumeju nasleđivanje gena na lakši način. Približavam im tešku terminologiju kroz igru.

  Vesnina predavanja uvek angažuju decu i njima se to dopada.

  – Ovaj čas mi je bio jedan od zabavnijih zato što smo se igrali sa golubovima, ponavljali smo gradivo petog razreda, kako se spajaju geni i nasledni materijal, rekla je Emilija Ristić, učenica.

  Lazar Mirilović, učenik, naveo je:

  – Nastavnica nam je pokazala na zanimljiv način, kako to može da se desi, tako što smo pravili. Crtali smo goluba i pokazala nam je kako treba da ga uradimo.

  Na nacionalnom takmičenju gde prosvetni radnici iz svojih predmeta predstavljaju naučne radove i inovacije u predavanjima, Vesna je pobedila sa projektom „Genetika goluba“. Kako kaže, inspiraciju je našla u jednom predavanju na Univerzitetu Juta, koji je prilagodila deci osnovnoškolskog uzrasta, ali i učenicima sa intelektualnim poteškoćama.

  – Sad nas očekuje priprema materijala za Finsku, jer je tamo evropsko takmičenje. Dolaze iz 30 država. Srbija će imati svoj štand, odabrani nastavnici će predstaviti svoje materijale, a ja ću učestvovati u takmičarskom delu, dodala je Vesna Hlavati Širka, nastavnica biologije.

  „Fizika kao bajka“, „Baci svetlost na fiziku“ i „Magična jabuka“ su radovi koji će biti predstavljeni pored „Genetike goluba“. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

  PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]