• Reciklažni centar u Omoljici među najboljima u Srbiji

  U poslednjoj deceniji u Srbiji je zbrinuto oko milijardu i 300 kilograma opasnog otpada. Pravovremena isplata po kvartalu i dovoljno sredstava omogućili su reciklerima stabilnije poslovanje. Zahvaljujući tome „Bis“ reciklažni centar u Omoljici, jedan od najboljih i najopremljenijih u našoj zemlji. Prošle godine prikupio je i preradio više otpada u poređenju sa prethodnim periodom, a ovde se nadaju da će se pozitivan trend nastaviti i u 2024. godini.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Reciklažni centar u Omoljici među najboljima u Srbiji
  Foto: Pixabay

  U Bis reciklažnom centru u Omoljici u 2023 godini prikupljeno je i prerađeno oko sedam i po hiljada tona električnog i elektronskog otpada što je za 15 odsto više u odnosu na dugogodišnji prosek.

  Cilj je da se tretmanom otpada izdvoje materijali koji će ponovo naći primenu u proizvodnji.

  „U tom spektru materija imamo neopasne otpade koji su pripremljeni na našim mašinama tako da mogu ponovo da se koriste kod drugih proizvođača kao sirovina. Ono što je opasno ne može da se tretira u Srbiji. Nema sistema za tretman tih opasnih materija i njih izvozimo u Evropu, pa i do Singapura, gde te materije mogu da se inertizuju i može da se izvuče nešto korisno od njih“, kaže Nikola Egić, direktor BIS reciklažnog centra i predsednik Udruženja reciklera Srbije.

  Na domaćem tržištu gvožđe, obojene metale, plastiku, staklo i ostale materijale dobijene reciklažom kupuju operateri koji imaju posebne dozvole.

  Egić precizira da je je definisanje podzakonskog akta koji će definisati status prestanka otpada.

  „Tako da ono što je dobijeno iz otpada može da se koristi kao sirovina u proizvodnji novih proizvoda. Recimo staklo, koje može neograničeno da se koristi. Nije zgodno da bude uslovljeno samo kod operatera koji imaju input otpad. Jako je zgodno da ti materijali mogu da se koriste u bilo kojoj proizvodnji za dobijanje novog proizvoda“, objašnjava on.

  U BIS reciklažnom centru kažu da su zadovoljni visinom sredstava i kontinuitetom isplata naknada za reciklere od strane države. Isplate koje su u poslednjih nekoliko godina na kvartalnom nivou omogućavaju bolje planiranje poslovanja i nabavku opreme koja prati potrebe tržišta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo