• Sakule proglašeno zaraženim mestom od bolesti Afričke kuge svinja

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Zbog pojave zaraženog gazdinstva i naseljeno mesto Sakule proglašeno je zaraženim od zarazne bolesti Afričke kuge svinja.

  Činjenica da se za samo 20 dana virus iz Sefkerina proširio na sva naseljena mesta u opštini Opovo, da je većina gazdinstava u Sefkerinu zaražena i veliki broj svinja uginuo ili eutanaziran, da se svakodnevno prijavljuju novi slučajevi u Opovu i Barandi, govori o  izuzetnoj virulentnosti virusa  i veoma brzom prenošenju. Visoke temperature i veliki procenat uginuća  dodatno otežavaju sprovođenje mera na zaraženom području.

  Pre svega preporuka je da se posle uzorkovanja kolju sve zdrave svinje.

  Pozivaju se držaoci svinja da ozbiljno, odgovorno i strpljivo sprovode preporučene mere:

  • Prijave bolesne svinje odmah po pojavi prvih simptoma;
  • Prijave uginule svinje;
  • Ukoliko nameravaju da zakolju svinje to mogu učiniti  24 h posle izvršene analize krvi  i dobijanja negativnog rezultata
  • Sprovode redovno čišćenje i dezinfekciju svojih dvorišta;
  • Sprovode dezinfekciju poljoprivredne mehanizacije, vozila i opreme pre ulaska u dvorište preporičenim dezinficijensom Oxicid S, jedna kesica na 5 l vode. Isti dezinficijens može se upotrebiti i za objekte;
  • Nikako ne iznose leševe svinja iz svojih dvorišta

  Prijava obolelih, uginulih svinja i uzorkovanja za klanje vrši se na telefon  013/ 347-585   Veterinarska stanica Pančevo od 8 do 15 časova.

  Sve informacije u vezi Afričke kuge svinja na teritoriji opštine Opovo građani mogu dobiti od Lokalnog kriznog centra Opštine Opovo,  telefon 063/1060889 od 7,30 do 15,30 časova.

   

  Zbog pojave zaraženog gazdinstva i naseljeno mesto Sakule proglašeno je zaraženim od zarazne bolesti Afričke kuge svinja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]