• Sela u okolini Pančeva muku muče sa divljači, u Dolovu veliki broj lisica

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  PANČEVO, 23. septembar – Prema rečima meštana Dolova i zaposlenih u Mesnoj zajednici, ovo selo već neko vreme ima problem sa velikim brojem lisica kojih ima i van naselja i u seoskim dvorištima. Ove godine je već izvršena jedna akcija, a nakon novog zahteva MZ Dolovo, postupaće se po propisanoj proceduri, poručuju iz inspekcije.

  Nadležni su upoznati sa ovim problemom, i kako kaže Zoran Pavlović, šumarsko-lovni inspektor, očekuje se zvaničan dopis, nakon čega će lovačko društvo koje je zaduženo za tu teritoriju izvršiti odstrel. 

  – Teškoću u ovom procesu predstavljaju zarasle površine, kako oko sela, tako i u selu. Divljač se uglavnom nalazi u dvorištima napuštenih kuća, koje su zarasle i nepristupačne. Moraće da se postupa od slučaja do slučaja, rekao je inspektor Pavlović.

  U ovako komplikovanim situacijama, kada se odstrel vrši u naseljenom mestu, obavezno je odobrenje i prisustvo organa Ministarstva unutrašnjih poslova. Proceduru ne rešava sama Šumarsko-lovna inspekcija, već se vrši koordinacija svih učesnika u procesu. 

  Kako Zoran Pavlović kaže, šumarsko-lovna inspekcija ima dosta posla, jer se u svakom mestu opštine Pančevo pojavljuje neka vrsta divljači. Nedavno su imali situaciju uklanjanja jazavca iz dvorišta kuće u Jabuci, a u Ivanovu je izvršena akcija odstrela šakala. Kao i u Dolovu, i u ovom mestu problem predstavlja veliki broj zaraslih površina, koje sprečavaju da se akcije efikasno sprovode. 

  Omoljica je dobila saglasnost za odstrel jedne lisice, pa će za nekoliko dana akciju izvršiti nadležno lovačko društvo.  

  U rešavanju problema pojavljivanja opasne divljači, neophodno je da mesne zajednice obaveste šumarsko-lovnu inspekciju, koja potom izlazi na teren i utvrđuje koji mehanizmi će se koristiti za sanaciju problema. Kada je problem utvrđen, izdaje se saglasnost za odstrel divljači. Ovu proceduru vrše lovačka udruženja koja su korisnici lovišta na teritoriji koja je markirana kao problematična. 

  Za sve one koji su možda imali problem sa lasicama koje su se pojavljivale u kućama, jedna pozitivna vest. Kako Zoran Pavlović kaže, tamo gde je bilo lasica, više nema pacova. Lasice su zaštićena vrsta, pa se apeluje na stanovništvo da ih ne uništavaju. 

   

  PANČEVO, 23. septembar – Prema rečima meštana Dolova i zaposlenih u Mesnoj zajednici, ovo selo već neko vreme ima problem sa velikim brojem lisica kojih ima i van naselja i u seoskim dvorištima

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo