• Šest godina od smrti Nebojše Glogovca

  Nebojša Glogovac preminuo je 9. februara 2018. godine, nakon kratke borbe sa teškom bolešću.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šest godina od smrti Nebojše Glogovca
  Foto: 013info

  Rođen je 30. avgusta 1969. godine u Trebinju u SR Bosni i Hercegovini, u porodici sveštenika Milovana i krojačice Milene Glogovac. Porodica se iz Trebinja preselila u Opovo, a zatim u Pančevo, gde je Nebojšin otac postao prota, 1977. godine.

  Glogovac je imao malu ulogu školskog druga Slobodana Popadića u tada vrlo popularnoj seriji „Bolji život“ (1987).

  Posle srednje škole je upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon dve godine studija se predomislio i 1990. godine je upisao glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

  Nebojša Glogovac je tumačio brojne uloge na televiziji i u pozorištu.

  Jedna od njegovih poslednjih uloga bila je u TV seriji „Nemanjići – Rađanje kraljevine“. Tumačio je ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje.

  Neke od uloga koje će ostati upamćene su u ostvarenjima „Bure baruta“, Nebeska udica“, „Munje“, „Kad porastem biću kengur“, „Klopka“, „Hadersfild“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Krugovi“, „Do koske“, „Enklava“, „Ustav Republike Hrvatske“…

  Igrao je u serijama „Porodično blago“, „Moj rođak sa sela“, „Vratiće se rode“, „Vojna akademija“, „Ubice mog oca“…

  Od 1996. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde je odigrao niz zapaženih uloga.

  Neke od njegovih pozorišnih uloga su u predstavama „Sumnjivo lice“, „Metamorfoze“, „Hadersfild“, „Šine“, „Lutalica“, „Lažni car Šćepan Mali“, „Hamlet“…

  Među kritičarima je važio za jednog od najboljih glumaca u regionu, a za svoj umetnički rad je dobio brojne nagrade i priznanja među kojima su i pet godišnjih nagrada njegovog matičnog pozorišta JDP-a.

  Proglašen je Evropskim glumcem godine na Film festivalu u Italiji.

  Dobio je nagrade za najboljeg glumca u filmu „Ustav Republike Hrvatske“ na festivalima u Puli i Londonu kao i Gran pri na Filmskim susretima u Nišu.

  Izdvaja se i Sterijina nagrada za glumačko ostavrenje u predstavi „Hadersfild“ na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, nagrada Grada Beograda za filmsku umetnost, Nagrada „Miloš Žutić“, Statueta „David Štrbac“, Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“, nagrade „Ardalion“…

  Iako je vrlo brzo nakon Nebojšine smrti najavljeno da će Kulturni centar u Pančevu poneti njegovo ime, do danas se to nije dogodilo.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo