• STARČEVO: Odred izviđača „Nadel“ organizovao 21. put izviđački višeboj sa oko sto učesnika iz cele Srbije

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U okviru manifestacije Dani druženja, koja se tradicionalno održava u Starčevu, izviđači iz odreda „Nadel“ organizovali su po 21. put izviđački višeboj i kamp sa oko 100 učesnika u dvorištu iza osnovne škole.

  Tom prilikom oni su ugostili skaute iz Niša, Kruševca, Zaječara, Sremske Mitrovice, Kikinde i Beograda.

  Nadmetanje se održavalo u tri kategorije: poletarci (uzrast nižih razreda osnovne škole), avanturisti (uzrast viših razreda osnovne) i istraživači (uzrast srednje škole).

  Sve takmičarske discipline odvijale su se pod simboličkim okvirom „Tragom neolita“, pa su tako izviđači trebali da što vernije skiciraju neolitske kolibe, za što kraće vreme da podignu improvizovanu zemunicu, da vežu čvorove sa prirodnim kanapom, da se snađu u prirodi kretanjem po noći, za kratko vreme što vernije preslikaju neolitske šare, kao i da na osnovu priče iz starčevačkog muzeja odglume neki skeč.

  Bile su zastupljene i neke tradicionalnije izviđačke discipline poput prve pomoći i topografije.

  U noći između 12. i 13. avgusta izviđači su polegali na šatorska krila i gledali kišu meteora.

  Sutradan prilikom dodele pehara i medalja najboljim učesnicima iskorišćena je prilika da se započne obeležavanje proslave jubileja – 20 godina zvaničnog rada OI „Nadel“.

  Jubilarne aktivnosti planirane su i za jesen i do kraja godine, a celukupno obeležavanje jubileja će se dešavti pod parolom „Samo prirodno“, pa se tako i ova neolitska avantura uklopila u taj duh.

  U okviru manifestacije Dani druženja, koja se tradicionalno održava u Starčevu, izviđači iz odreda „Nadel“ organizovali su po 21. put izviđački višeboj i kamp sa oko 100 učesnika u dvorištu iza osnovne škole.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  PANČEVO: Sindikat Sloga protiv direktora Pantransporta – Ko je u pravu?

  Udruženi sindikati Srbije Sloga su putem saopštenja koje je našoj redakciji dostavljeno 3. decembra, naveli da su podneli zvaničan predlog za krivično gonjenje Voje Savičića, direktora Pantransport d.o.o. Pančevo, a da je predlog upućen Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu zbog, kako kažu, sumnje na ozbiljno kršenje prava radnika na sindikalno udruživanje i delovanje.

  PANČEVO: Zašto je važno ukloniti opalo lišće

  Sezona skupljanja opalog lišća ove godine je kasno počela, zbog produženog lepog vremena, koje smo imali u novembru. Ekipe gradskog „Zelenila“ u Pančevu, svakodnevno su na terenu, a građanima koji ga sami skupljaju poručuje se da je paljenje zabranjeno.

  Uspešan nastup predstavnika južnog Banata na sajmu Etno hrane i pića

  U periodu od 30. Novembra do 03. decembra 2023. godine održan je „17. sajam Etno hrane i pića 2023.”, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Beograda. Proizvođači su se predstavili uz podršku Privredne komore Srbije, sa svim svojim reginalnim komorama i uz pomoć Zadružnog saveza Srbije. Region Južnog Banata učestvovao je četrnaesti put u organizaciji PKS- Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga i uz podršku Regionalne razvojne agencije Južni Banat.